Nieuws

Microsoft introduceert Copilot en andere verbeteringen voor Windows 11

Windows 11
© Microsoft
In de laatste Insider Build van Windows 11 zitten een aantal nieuwe en handige features en de langverwachte Copilot.

Microsoft deelde donderdag dat Copilot, een AI-systeem dat mee je pc helpt gebruiken, in de testversie van Windows zit. Concreet gaat het om Windows 11 Insider Build 23493 voor ontwikkelaars. In die laatste nieuwe versie verschuift heel wat, al is het voornamelijk de copiloot die met de aandacht gaat lopen.

Windows Copilot

Dat Copilot met alle aandacht gaat lopen is niet geheel onterecht: met de uitbreiding voegt Microsoft iets splinternieuws toe aan het besturingssysteem. De copiloot draait op GPT-technologie van OpenAI, net zoals dat voor Microsofts zoekmachine Bing het geval is. De copiloot kan echter heel wat meer dan Bing, aangezien hij ook kan interageren met het besturingssysteem. Zo zal je bijvoorbeeld aan de copiloot kunnen vragen om de schermhelderheid te veranderen of batterijbesparende modus in te schakelen, om maar enkele voorbeelden te noemen. Ook kan je gewoon vragen aan de copiloot stellen.

© Microsoft

Copilot zal beschikbaar zijn vanaf een knop in de taakbalk van Windows. Om hem te gebruiken zul je wel moeten aanmelden met een Microsoft-account. Klik je op de Copilot-knop? Dan verschijnt er een balk aan de rechterkant van het scherm. Zodra je klaar bent met de copiloot kan je de balk weer doen verdwijnen.

Nieuwe interface voor instellingen

Ook in het instellingenscherm van Windows 11 zitten een aantal veranderingen. Zo toont het programma geen traditionele lijst met instellingen meer, maar geeft het die informatie in kaarten. Bovendien komt er een kaart tussen de algemene instellingen die laat zien hoeveel cloudopslag je nog over hebt. Ook voor het beheer van je bluetoothverbindingen, Xbox Game Pass- of Microsoft 365-abonnement komen er nieuwe interfaces.

© Microsoft

Windows zal bovendien een aantal ‘aanbevolen instellingen’ tonen. Die zullen bepaald worden aan de hand van hoe je de pc gebruikt. Daardoor hoef je niet verschillende keren te klikken om bij die ene instelling te komen waaraan je iets wilt aanpassen.

Volumemixer

Er komt ook een nieuwe volumemixer. Met Windows 11 verdween de volumemixer, waarmee het geluid van individuele apps kon worden aangepast, uit de taakbalk. Die beslissing kon op veel kritiek rekenen. Nu voert Microsoft een nieuwe mixer in, die een extra functie met zich meebrengt: je kan per applicatie kiezen langs welke uitvoer die speelt. Teams langs je hoofdtelefoon, maar geluid van je webbrowser door de speakers? Met de nieuwe volumemixer, die opgeroepen kan worden met de toetsencombinatie Windows+ctrl+v, is het mogelijk.

Andere veranderingen

Microsoft verbetert het besturingssysteem op nog enkele vlakken. Neem je een venster vast en sleep je het naar de zijkant van het scherm of een van de hoeken? Dan kan je het vastzetten op een bepaalde positie. Vandaag moet je nog aanklikken welke apps je op de andere posities wilt hebben. In de nieuwste update zou Microsoft in staat zijn om die keuze zelf te maken. Daardoor moet je zelf de vensters niet meer verslepen naar hun plek. Of de lay-out die Microsoft voorstel iets of wat overeenkomt met wat de gebruiker in het hoofd heeft, dat is echter de vraag.

Tot slot krijgen gecomprimeerde .tar-, .rar-, en .tgz-bestanden de mogelijkheid om voorvertoond te worden door de bestandsverkenner.

Beschikbaarheid nieuwe features

De nieuwe functies zijn momenteel enkel beschikbaar in de Insider Build van Windows. Doorgaans duurt het drie tot vier maanden voor die functies het eventueel tot in de gebruikersversie halen. Verwacht dus dat je vanaf september of oktober zelf met Windows Copilot aan de slag kunt.

Uitgelicht artikel passkeys windows 11 Windows 11 krijgt verbeterde ondersteuning voor passkeys

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business