Windows Verkenner slaat op hol na recente update

windows 11 22H2
Een bug van Windows Verkenner in Windows 11 kan ervoor zorgen dat je CPU-gebruik plots op hol schiet. Microsoft zegt het voorval te onderzoeken.

Microsoft meldt dat de problemen zijn ontstaan na recente Patch Tuesday-updates, KB5026368 en KB5026372. Na installatie van de updates kan het CPU-gebruik plots op hol slaan bij het gebruik van de Verkenner-app. Die bug wordt gelinkt aan de zogenaamde ‘Effectieve toegang berekenen’-optie. Eenmaal gebruikers daarop klikken verschijnt een pop-up waarin aangegeven wordt dat Windows de effectieve toegang berekent. De berekening lijkt er nu voor te zorgen dat het CPU-gebruik de hoogte in schiet; zonder resultaat overigens, het menu lijkt immers simpelweg vast te lopen.

Gebruikers krijgen dus geen resultaten voorgeschoteld. Bovendien houdt het hoge CPU-gebruik aan na het sluiten van de pop-up. Een herstart is op dat moment de enige remedie. Het versleutelen van de desktop lost het probleem niet op.

Nog geen oplossing

Volgens Microsoft treft de bug specifiek Windows 11 21H2 en -22H2 en Windows Server 2022-gebruikers. Een groot deel van die gebruikers zal echter nooit tegen het probleem aanlopen. Het zijn vooral zakelijke gebruikers die van de optie gebruikmaken.

Een oplossing is vooralsnog niet beschikbaar, meldt Microsoft. Anders dan het herstarten van de pc of het uitloggen van een specifieke gebruiker kan het CPU-gebruik niet worden opgelost. Ook is er op dit moment geen tijdelijke oplossing om de beveiligingsfunctie alsnog te gebruiken.

Uitgelicht artikel Windows 12 Laatste Windows 11-update zorgt voor problemen

Windows-patches in juni

Verwacht wordt dat een oplossing eind juni beschikbaar komt. Momenteel wordt het probleem nog onderzocht. Het verwijderen van de Patch Tuesday-updates van mei en juni zou mogelijk ook de bug kunnen verhelpen. Voor bedrijven is dat echter geen preferente oplossing, gezien de problemen die daarbij kunnen ontstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business