Nieuws

Microsoft stelt Windows 12 uit naar 2025

Windows 11 logo
© Microsoft
De onthulling van Windows 12 laat mogelijk op zich wachten tot 2025. De grote AI-update die werd aangezien voor Windows 12, genaamd Hudson Valley, verschijnt als Windows 11 24H2.

Microsoft verschoof zijn plannen voor Windows 12 na het vertrek van ex-Windows-manager Panos Panay. Dat meldt Windows Central op basis van eigen bronnen. De nieuwssite schrijft verder dat de uitrol van de revolutionaire AI-update voor Windows, genaamd Hudson Valley, wel doorgaat – hetzij onder Windows 11. Volgens de website rolt Microsoft in de tweede helft van dit jaar de Windows 11 24H2-update uit, met alle functies die eerder aan Windows 12 werden toegeschreven.

Nieuw Windows-platform

Hoewel Windows 12 dus nog een jaartje moet wachten, biedt de 24H2-update wel een belangrijke Windows-platformupdate. Met 24H2 wordt de overstap gemaakt naar het Germanium-platform – die overstap was eerst gepland voor Windows 12, maar komt nu dus al onder Windows 11. Gezien de update forse wijzigingen met zich meebrengt, is de installatiemethode ook anders dan het geval was bij 23H2. Het volledige besturingssysteem moet met 24H2 namelijk vervangen worden via een proces genaamd “OS Swap”.

Microsoft wil de nieuwe Windows-versie vanaf juni aanbieden op enkele AI-aangedreven pc’s. Op zijn vroegst in september komt de update beschikbaar voor alle Windows 11-pc’s, klinkt het. Of deze tijdlijn gehaald wordt, is afhankelijk van het lopende ontwikkeltraject en mogelijke problemen die de ontwikkelaars onderweg tegenkomen.

Copilot-integraties

AI is het hoofdthema van de aanstormende Windows-update. Microsoft heeft dit jaar al meermaals de nodige AI-upgrades doorgevoerd op Windows. Zo kregen Paint en Notepad recent nog enkele AI-functies. Daarnaast hecht Microsoft steeds meer belang aan zijn Copilot-chatbot. Hiervoor komt het softwarebedrijf weldra met een Copilot-knop in de taakbalk. Sommige nieuwe Windows-laptops die tijdens CES werden aangekondigd kregen zelfs een dedicated AI-knop op het toetsenbord.

Copilot kennen we intussen wel. Toch staat er op dat vlak meer te gebeuren, blijkt uit recent gelekte informatie, schrijft Windows Central. “Geruchten suggereren dat er een nieuwe geavanceerde Copilot onderweg is die de Windows UX zal verbeteren met AI en machine learning om de productiviteit van apps, zoekopdrachten en meer te verbeteren.”

Uitgelicht artikel Copilot Pro Microsoft komt met Copilot Pro voor 20 dollar per maand

Hoe dat exact uitpakt, blijft vooralsnog gissen. Lang zal het alvast niet meer mogen duren vooraleer Microsoft met details over de grote Windows 11-update naar buiten komt. Windows 12, daar zou je in elk geval tot 2025 op moeten wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business