Nieuws

Microsoft werkt aan “baanbrekende” AI-update voor Windows

Windows 12
© Unsplash / Windows
De nieuwe AI-update voor Windows, Hudson Valley genaamd, wordt zo groot dat hij als Windows 12 door het leven kan gaan.

Microsoft heeft grootse dingen op de planning staan. In 2024 zou het bedrijf met een grote update voor Windows komen. Momenteel staat die grote client-update bekend onder een codenaam: Hudson Valley. Het is niet duidelijk of Hudson Valley hetzelfde is als Windows 12, of dat Microsoft er eerder een serie nieuwe functies voor Windows 11 wil aanduiden. Vast staat wel dat de update diepgaande veranderingen met zich meebrengt.

Hudson Valley & Germanium

Hudson Valley is gebaseerd op ‘Germanium’, een grote platformupgrade die Microsoft in 2024 zou uitsturen. Van die platform-update zelf zou je als gebruiker niet teveel mogen merken. Vooral de manier waarop ontwikkelaars met het systeem omgaan verandert erdoor. Tegelijkertijd zou Microsoft wel een aantal vernieuwingen willen doorvoeren die je Windows-ervaring fundamenteel zullen veranderen.

Het is geen verrassing dat Microsoft in de toekomst blijft inzetten op AI. Volgens Windows Central zal dat in toekomstige updates niet veranderen. Integendeel: de Windows-fabrikant blijkt alsmaar sterker in te zetten op artificiële intelligentie. Met de Hudson Valley-update zou Windows een nieuwe shell-omgeving krijgen, die verbeterd wordt met een geavanceerde versie van Copilot. Dat systeem zou de hele tijd actief zijn op de achtergrond, zodat het zoekresultaten kan verbeteren, je de juiste workflows kan helpen vinden en de context waarin je werkt kan begrijpen. De functies die in deze nieuwe Windows Shell zitten worden “groundbreaking” genoemd.

AI op alle fronten

Daar blijft het echter niet bij: Microsoft werkt ook aan een tijdlijnfunctie waarmee je terug in de tijd kan gaan. Voor alle apps en websites waar Copilot mee overweg kan zou die nieuwe functie er moeten komen: je kan dan een bepaald moment in de tijd kiezen om te zien hoe alles er op dat moment uitzag. Herinner je jezelf een interessant artikel? Dan zal je het onderwerp van dat artikel aan Copilot kunnen geven: het AI-systeem zou het artikel daarna voor je kunnen oprakelen.

Microsoft zou ook de zoekfunctie verbeteren. Daar zal het bedrijf ervoor zorgen dat je zoekopdrachten kan uitvoeren in natuurlijke taal. Daardoor zou Windows op zoek kunnen gaan naar “die ene mail die de boekhouder vorige week stuurde” en ook effectief iets terugvinden.

Met AI is echter meer mogelijk dan uit de kluiten gewassen zoekfuncties. Microsoft zal ook een functie toevoegen die ‘Super Resolution’ heet. Daarmee kunnen neurale processors het beeld van video’s en games gaan opschalen. Hoe dat exact in zijn werk zal gaan is ongeweten, al doet de functie momenteel denken aan Nvidia’s DLSS-technologieën.

Verder zal Microsoft gebruikers ook helpen om vreemde talen te verstaan. De functie lijkt op de Live Captions die je vandaag al van Windows kan krijgen, maar zou flink verbeterd moeten zijn. Wanneer er vreemde talen gesproken worden, zorgt het systeem ervoor dat je meteen de vertaalde tekst te lezen krijgt. Verder zal Microsoft ook AI loslaten op je bureaubladachtergrond. Daar zou het systeem binnenkort diepte in gaan zien, waardoor je een speels parralax-effect kan activeren.

Windows 12

Dé grote vraag is natuurlijk of deze grote update gelijkstaat aan Windows 12. Hoewel die mogelijkheid er is, zou het toch best kunnen dat Microsoft het voorlopig bij Windows 11 houdt. Momenteel gebruiken ongeveer 1,4 miljard mensen Windows 11, terwijl Windows 10 nog op een miljard andere pc’s draait. Veel van die pc’s zijn, omwille van hardwarevereisten, niet compatibel met Windows 11. Het zou dan ook niet erg logisch zijn om de gebruikersbasis verder te fragmenteren met Windows 12.

Vast staat in ieder geval dat Microsoft het voortaan wat rustiger aan doet met grote systeemupdates. Momenteel biedt het bedrijf nog zogenaamde Moments-updates, die elke paar maanden nieuwe functies naar je Windows-pc brengen. Die aanpak zou binnenkort verdwijnen, zodra Hudson Valley gelanceerd wordt.

Lancering

De hamvraag is natuurlijk wanneer Hudson Valley gelanceerd wordt. Dat antwoord lijkt tweeledig te zijn. De platformupdate, Germanium, zou in april klaar kunnen zijn. Dat houdt ook in dat fabrikanten nieuwe pc’s met het Germanium-platform kunnen verkopen vanaf deze zomer. Haal je zo’n pc in huis? Dan komt Hudson Valley waarschijnlijk ergens in de herfst, als een cumulatieve upgrade voor Windows.

Haal je geen nieuw toestel in huis? Dan zal Windows op een bepaald moment met een grote update voor je systeem komen. Ook dat zal vanaf de herst kunnen gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business