Nieuws

Windows brengt Copilot-toets naar laptops

Copilot-toets
© Microsoft
Microsoft integreert AI in zo goed als alle delen van hun software. Binnenkort is ook de hardware aan de beurt.

Er zit AI in je pc met Windows 10 of 11, en dat moet iedereen geweten hebben. Technologiereus Microsoft wil van 2024 het jaar van de “AI-pc” maken. Om dat extra in de verf te zetten maakt de technologiereus, voor het eerst in jaren, een aanpassing aan het toetsenbord. Daar komt namelijk een Copilot-toets te zitten.

Dertig jaar geleden

De laatste keer dat Microsoft een ingrijpende aanpassing deed aan het toetsenbord, was dertig jaar geleden. Toen introduceerde het bedrijf zijn logo op het toetsenbord, waarmee gebruikers het startmenu snel konden openklikken. Drie decennia geleden zorgde die aanpassing voor een verschuiving in het pc-gebruik en de mentaliteit errond. Nu wil Microsoft opnieuw zo’n impact maken, maar dan met Copilot.

De toets zal naast de rechtse Alt-knop terecht komen, waar veel toetsenborden momenteel de menu- of applicatietoets hebben zitten. In 2019 scheepte Microsoft die toets al eens af en verving het die met een Office-toets. Erg veel toestellen met zo’n knop verschenen er niet, maar dat moet voor de nieuwe Copilot-knop anders zijn. Microsoft en andere partners zullen de toets namelijk op laptoptoetsenborden beginnen zetten. Daarbij kan de precieze locatie, net zoals dat voor de menutoets vandaag het geval is, verschillen naargelang de fabrikant.

CES

Over welke fabrikanten het precies gaat vertelt Microsoft niet: dat nieuws houden ze achter voor volgende week. Verwacht wordt dat het bedrijf tijdens CES, de grootste consumentenelectronicabeurs van het jaar, uitpakt met de uitkondiging. Vanaf deze lente zouden de eerste toestellen met zo’n Copilot-toets moeten verschijnen.

Druk je op die toets? Dan zal de AI-assistent van Microsoft de kop opsteken. Woon je in een regio waar Copilot nog niet beschikbaar is? Dan zal de toets een zoekvenster openen.

De introductie van de nieuwe toets maakt duidelijk dat AI een alsmaar grotere rol zal spelen in Windows. De laatste weken introduceerde Microsoft Copilot voor zo goed als al hun producten. Zelfs op smartphones kan je, sinds kort, spreken met de chatbot van Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business