Nieuws

Nieuwe iPad Air biedt Pro-formaat aan lagere prijs

iPad Air 2024
© Apple
Apple voorziet de iPad Air voor het eerst in twee jaar van een nieuwe chip, een groter scherm en wat kleur.

Apple lanceerde vandaag een aantal nieuwe tablets. Groot nieuws, want het is al twee jaar geleden dat Apple nog een update naar de iPad bracht. Dat maakt het bedrijf nu goed met de lancering van twee nieuwe modellen.

Deze keer zijn ze met twee, de nieuwe iPads. Naast een dunnere en sterkere iPad Pro vernieuwt Apple ook de iPad Air. Dat toestel blijft iets zwakker dan de Pro-versie, en mag je voor deze generatie dan ook als het standaardmodel beschouwen. Dit keer verandert Apple de strategie wel: in plaats van het toestel in één maat beschikbaar te stellen, kan je deze keer kiezen uit twee formaten.

Groter en sterker…

Daardoor staat er niet enkel een iPad Air van 11 inch op het menu, maar ook één van 13 inch. Bij de vorige generatie was dat grotere formaat nog weggelegd voor het Pro-model, maar deze keer zet Apple daarvoor volledig in op prestaties. Daardoor kan je nu ook een grotere iPad in huis halen, zonder extra te betalen voor rekenkracht die je eigenlijk niet nodig hebt.

Wat betreft die rekenkracht: die gaat er in de nieuwe iPad Air zeker en vast op vooruit. De nieuwe toestellen krijgen namelijk een M2-chip. De iPad Air uit 2022 draaide nog op een M1, die veel zwakker was. De nieuwe chip is ongeveer 15 tot 25 procent sneller, maar de daadwerkelijke prestaties kunnen hoger uitvallen: Apple zelf heeft het over een verbetering van 50 percent.

… maar nog steeds dezelfde

Het design en de specificaties van de nieuwe iPad Air wijzigen verder maar lichtjes. Zo blijven de specificaties van de hoofdcamera op de achterkant én die van de selfiecamera gewoon gelijk. “Never change a winning team”, moeten ze bij Apple gedacht hebben. Wat wel veranderde, is de positie van die selfiecamera. Op het vorige model zat die nog op de korte zijde, maar dat is nu niet meer het geval. De camera verhuisde naar de lange zijde, zodat je hem bovenaan hebt als het toestel in landschapsmodus staat. Dat moet vooral handig zijn tijdens het FaceTimen. In beide gevallen blijft de camerakwaliteit gelijk, met 12 MP voor en achter.

© Apple

Verder kan je de iPad Air nu, in navolging van de rest van het gamma, in meer kleurtjes krijgen. Net zoals bij de vernieuwde Macs van vorig jaar, moet je daarbij aan pastelkleuren denken. Spacegrijs en sterrenlicht kan je nu ook voor een feller blauw of paars kiezen.

Beschikaarheid

De toestellen zijn meteen te koop. Hoeveel je ervoor neerlegt, hangt af van welk model je precies wilt. De iPad Air van 11 inch is namelijk in vier verschillende versies beschikbaar:

  • 128GB: 719 euro
  • 256GB: 849 euro
  • 512GB: 1099 euro
  • 1TB: 1349 euro

Voor het grotere model mag je er telkens 250 euro bijtellen. De prijzen voor het 13-inchmodel komen dan te liggen op:

  • 128GB: 969 euro
  • 256GB: 1099 euro
  • 512GB: 1349 euro
  • 1TB: 1599 euro

Nu al een iPad Air bestellen? Dan zal je even via de online Apple Store moeten passeren. Heb je het toestel liever eens vast voor je het in huis haalt? Dan kan je vanaf 15 mei terecht in de winkel: dan zijn de toestellen namelijk beschikbaar.

ipadipad airmobieltablets

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN