Apple lanceert gloednieuwe iPad Pro-reeks met M4-chips

Apple-iPad-Pro
© Apple
Apple heeft dinsdagavond twee nieuwe iPad Pro-modellen aangekondigd. De iPads bevatten de gloednieuwe Apple Silicon M4-chipset en het “meest geavanceerde display ter wereld”.

Daarmee doelt Apple op de gloednieuwe oledschermen die worden gebruikt in de 11- en 13-inch iPad Pro-modellen. Deze schermen maken gebruik van een unieke techniek om oledschermen te stapelen, waardoor een hogere piekhelderheid mogelijk is. Volgens Apple kan de nieuwe iPad Pro zowel HDR- als SDR-content weergeven op een maximale helderheid van 1.000 nits op volledig scherm. Voor HDR ligt het absolute maximum op 1.600 nits. Bovendien zorgt de tandem-oledtechnologie ervoor dat de oledschermen op de iPad Pro extreem kleurecht zijn – ideaal voor creatieve taken dus.

De optie om het glas van de iPad Pro van een nanotextuur te voorzien, is ook afgestemd op creatievelingen. De nanotextuur zorgt er namelijk voor dat het scherm nog makkelijker afleesbaar is onder uitdagende lichtomstandigheden. Daarnaast verbetert de textuur de kleurperceptie. Let wel, die optie is enkel beschikbaar op de iPad Pro 11- en 13-inch iPad Pro-modellen met 1 TB en 2 TB opslag.

Krachtigste iPad Pro ooit

Niet alleen beschikt de iPad Pro over het meest geavanceerde display ter wereld, maar het is ook de krachtigste iPad Pro ooit. De tablet vertrouwt hiervoor op de gloednieuwe Apple Silicon-chipset, de M4. Deze chip is gebakken op het zuinige 3nm-productieproces. De M4-chip is niet alleen zuiniger dan de M2-chip in de iPad Pro’s uit 2022, maar ook aanzienlijk krachtiger. Volgens Apple is de CPU van de M4 tot 1,5 keer zo snel als die in de M2. In professionele rendering-apps zoals Octane moet de chip zelfs tot 4 keer zo snel zijn in vergelijking met de uitgaande M2 iPad Pro’s.

Uitgelicht artikel iPad Air 2024 Nieuwe iPad Air biedt Pro-formaat aan lagere prijs

AI mag uiteraard niet ontbreken, en de nieuwe M4-chipset speelt daar ook op in met wat Apple omschrijft als zijn ‘krachtigste Neural Engine’ ooit. De NPU kan tot 38 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren. In combinatie met de vlottere CPU, GPU, hogere geheugenbandbreedte en ML-versnellers in de CPU maakt dat de iPad Pro “uitermate geschikt voor AI”, aldus Apple.

Apps zoals Final Cut Pro kunnen hier direct gebruik van maken. Zo kan je in de videobewerker de Neural Engine aan het werk zetten met ‘Scene Removal Mask’. Ook externe ontwikkelaars met iPad-apps kunnen profiteren van de AI-rekenkracht. Hiervoor kunnen ze het Core ML-framework benutten, dat toegang geeft tot Apples Neural Engine in de M4.

Dunste iPad Pro tot dusver

Niet alleen de specificatielijst van de iPad Pro’s is op de schop gegaan: ook het design is gewijzigd. Volgens Apple zijn de nieuwe iPads zelfs de ‘dunste Apple-producten ooit’. Het 11-inch-model is 5,3 mm dik, terwijl de grotere 13-inch-variant zo’n 5,1 mm meet. Volgens de fabrikant gaat dit niet ten koste van de bouwkwaliteit, en zouden ze net zo stevig zijn als hun voorgangers.

De tablets zijn niet alleen slanker geworden: ze zijn ook wat lichter geworden. Zo weegt de iPad Pro met het 13-inch-scherm nu 100 gram minder dan zijn voorganger.

Stylus voor professionals

Apple heeft ook enkele nieuwe accessoires voor de iPad Pro-reeks aangekondigd. Zo komt de technologiegigant met een stylus voor professionals, de Apple Pencil Pro. Nieuw is dat de stylus is uitgerust met een knijpsensor. Wanneer je in de stylus knijpt, komt er een nieuw palet tevoorschijn om snel te wisselen van tool, lijndikte of kleur. De ingebouwde gyroscoop moet de tekenervaring met de stylus naar nieuwe hoogten brengen: als je de Pencil Pro draait, wordt de stand van de stylus aangepast, net zoals je dat op echt papier hebt.

Apple rustte de stylus verder uit met ondersteuning voor de Find My-dienst. Net als voorheen klik je de stylus gemakkelijk vast op de zijkant van de tablet. Daar klik je de Apple Pencil Pro ook vast om deze op te laden of met de iPad Pro te verbinden.

Er is dinsdag ook een nieuwe Magic Keyboard aangekondigd. Het toetsenbord is volgens Apple ‘dunner, lichter en veelzijdiger’, en komt nu ook met een rij functietoetsen. Ook is de trackpad verbeterd, en beschikt het scharnier nu over een usb-c-aansluiting om je apparaat op te laden. De nieuwe Magic Keyboard is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit.

Prijzen en beschikbaarheid

Klanten kunnen de iPad Pro’s vanaf 7 mei pre-orderen bij Apple. Vanaf 15 mei liggen de nieuwe iPads vervolgens in de winkelschappen. Hieronder vind je de adviesprijzen van de iPads en de bijbehorende accessoires:

iPad Pro 11-inch

  • Wifi: 1.219 euro
  • Wifi/LTE: 1.469 euro

iPad Pro 13-inch

  • Wifi: 1.569 euro
  • Wifi/LTE: 1.819 euro

Accessoires

  • Magic Keyboard: 349 euro (11 inch) of 399 euro (13 inch)
  • Apple Pencil Pro: 149 euro
  • Smart Folio: 89 euro (11 inch) of 119 euro (13 inch)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business