Reviews

Sennheiser Accentum Plus review: sobere uitvoering, sterke prestaties

sennheiser accentum plus
© Sennheiser
Voordelen
Sober, maar efficiënt
Bovengemiddelde audiokwaliteit en ANC
Handige touchbediening
Nadelen
Klemt vrij stevig op de oren als je een groter hoofd hebt
Geen bijkomende ANC-modi
Aanbevolen prijs: €229,90
Waar te koop?

Sennheiser ACCENTUM Plus Wireless - Draadloze over-ear koptelefoon - Zwart

Last Amazon price update was: 30 april 2024 06:31 06:31
Totaalscore 8
De Sennheiser Accentum Plus is de nieuwe middenmoter van het oeraudiomerk en nestelt zich met een adviesprijs van rond de 200 euro tussen de goedkopere Sennheiser Accentum en de meer premium Sennheiser Momentum 4. Of hij ook de juiste balans vindt? 

De hoofdtelefoon is van mat plastic dat best stevig is en geen piepjes of kraakjes vertoont wanneer je de oorschelpen kantelt of de hoofdband uitschuift. Het matte plastic lijkt wel gevoelig voor krassen, want ons testexemplaar vertoonde (ondanks onze voorzichtigheid) al snel wat gebruikssporen bovenop de hoofdband. De headset is volledig uit dezelfde kunststof gemaakt, buiten de rubberen binnenkant van de hoofdband, die lekker zacht aanvoelt en comfortabel zit. Dat geldt niet helemaal voor de oorschelpen. De klemkracht van de headset is (zeker als hij nieuw is) vrij hard en na een werkdag hadden we wel een beetje last van ‘koptelefoonmoeheid’. Een pluspunt is dat je oren niet snel opwarmen, wat bij concurrerende modellen wel vaker het geval is. Verder is het prettig dat de oorschelpen kantelende scharnieren hebben, zodat je de koptelefoon plat op tafel kan leggen en je hem comfortabel rond je nek kan laten rusten of in je rugzak opbergt. Over opbergen gesproken: in tegenstelling tot de basis-Accentum krijg je hier een zachte, maar toch stevige opberghoes meegeleverd, waar je ook je kabeltjes netjes in kwijt kan.

Bij de Sennheiser Accentum Plus gebeuren alle interacties op de rechteroorschelp, waar je slechts één fysieke knop terugvindt. Daarmee koppel je de hoofdtelefoon via bluetooth met je smartphone, pc of tablet. Schakelen tussen verschillende modi van ruisonderdrukking is er hier niet bij. Daarover verderop meer. Door te dubbelklikken met de knop word je in een sappig Brits accent geïnformeerd over de batterijstatus. Dat was even zoeken. Helemaal tevreden zijn we over de touchbediening op de rechteroorschelp. Voor de hand liggend en intuïtief is het naar omhoog of beneden swipen voor het volume en het zijdelings vegen voor het skippen van of terugkeren naar tracks. Pauzeren doe je dan weer met een dubbeltap. Na verloop van tijd voer je op de tast steeds de juiste actie uit. En dat is bij de concurrentie niet altijd vanzelfsprekend. Ook nog aanwezig op de rechteroorschelp: een 3,5mm-hoofdtelefoonjack voor bekabeld gebruik. Het sobere, maar tegelijk praktische ontwerp spreekt ons best aan. Dat de Sennheiser Accentum Plus minder premium is dan duurdere koptelefoons, is dan ook gewoon normaal. Maar weet het gebruik van goedkopere materialen de kosten te drukken zonder afbreuk te doen aan de audiokwaliteit?

Audiokwaliteit en ruisonderdrukking

De soundbeleving van de Sennheiser Accentum Plus is best lijvig te noemen, ondanks dat hij dezelfde 37mm-drivers gebruikt als de standaard-Accentum. De lagere frequenties komen strak en beheerst over, terwijl vocalen ook helder doorklinken. Over het algemeen lijkt het toonbereik wel wat naar beneden te neigen, waardoor het soms wat aan meer verfijnde middentonen ontbreekt. Maar dat is eerder kritiek voor de oren van audiofielen: de doorsnee gebruiker vindt hier – voor de prijs – bovengemiddelde audioprestaties terug. Dat blijkt ook uit ondersteuning voor Bluetooth 5.2 en aptX. Uiteindelijk is het ook gewoon logisch dat Sennheiser het straffere werk voor zijn duurdere modellen bewaart.

De ruisonderdrukking van de Sennheiser Accentum Plus is van het type ‘always-on’. Met andere woorden: hij is actief van zodra je de koptelefoon aan zet. Het nadeel is dat je dus geen modus voor omgevingsgeluid hebt. Wanneer je je koptelefoon gebruikt om te (video)bellen, is dat wel iets om rekening mee te houden. Het is dan immers prettiger om jezelf te horen spreken, om te vermijden dat je te hard gaat praten. De active noise cancelling is trouwens wel op het niveau van de prijsklasse. Prima werk, Sennheiser.

Batterijduur en app

Net als de originele Accentum belooft de Sennheiser Accentum Plus een batterijduur van 50 uur, die we ook in de praktijk haalden, mede doordat de headset zichzelf uitschakelt als je hem een tijdlang niet gebruikt. Een oplaadbeurt van 10 minuten leverde effectief ruim een halve werkdag aan luistertijd op. De Smart Control-app kennen we intussen van andere Sennheiser-producten en het is nog steeds een van de beste ondersteuningsapps voor audio. De equalizer laat je vijf frequentiebanden personaliseren, maar je kan ook een beroep doen op presets. Je kan er ook de feature voor het tegengaan van windgeruis aan- of uitzetten, multi-point-connectiviteit beheren en firmware-updates installeren. Tot slot is het ook nog mogelijk om je ervaring nog meer af te stemmen op je smaak (of de omgeving) en een soundcheck te doen of ‘sound zones’ in te stellen, al moet je je daarvoor wel registreren bij Sennheiser en wat persoonlijke info achterlaten.

Conclusie

Voor zijn adviesprijs van 229,90 euro heeft de Sennheiser Accentum Plus veel te bieden. De audio scoort bovengemiddeld, net als de actieve (en automatische) ruisonderdrukking. De bediening is intuïtief en de batterijduur indrukwekkend. Dat er wat bespaard is op de materialen, kan je het merk niet kwalijk nemen. Wie een groter hoofd heeft, moet wel rekening houden met een vrij nauwe pasvorm. De app en zijn equalizer laten je de audio nog meer op (persoonlijke) smaak brengen.

Uitgelicht artikel Sennheiser Momentum True Wireless 4 Sennheiser Momentum True Wireless 4 review: concert voor je oren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business