Reviews

Sennheiser Momentum 4 review: Concurrentie voor Sony

Sennheiser Momentum 4 Wireless review TechPulse
Voordelen
Comfortabele oorkussens
Degelijke ruisonderdrukking maar niet de beste
Lange batterijduur
Nadelen
Niet opvouwbaar
Aanbevolen prijs: €Leuk design
Totaalscore 8
Sennheiser daagt Sony uit in de strijd om de beste ruisonderdrukking. Wie doet beter: de Sennheiser Momentum 4 of de Sony WH-XM5?

Als we naar de markt met hoofdtelefoons kijken dan zien we een ongelofelijk groot aanbod. Echter speelt de kern zich in se af rond drie grote audiomerken: Sennheiser, Sony & Bose. Sennheiser doet dat al jaren met zijn Momentum, Sony met de WH-XM en Bose met de QuietComfort. Al deze hoofdtelefoons liggen rond de 300 euro en hebben ongeveer dezelfde features. Er zijn natuurlijk enkele merken die we hier niet hebben aangehaald maar vaak zijn dat duurdere modellen zoals bijvoorbeeld Bowers & Wilkins. Sony bracht eerder dit jaar de splinternieuwe WH-1000XM5 uit na de enorm populaire WH-XM3 en WH-XM4. Bose bracht dit jaar de QuietComfort 45 en deze zomer kwam Sennheiser op de proppen met de opvolger van de Momentum Wireless 3.0.

Specs

Vooraleer we verdergaan met de review willen we je een totaalbeeld van alle features aan boord van de Momenum 4 geven:

  1. Technologie: Personaliseerbare audio, ANC, transparency modus, bluetooth 5.2
  2. Codec: SBC, AAC, aptX & aptX adaptive
  3. Batterij: 60 uur met ANC actief volgens Sennheiser
  4. Gewicht: 293g
  5. Aanbevolen prijs: 349 euro
Dit zit er in de doos. 

Design

Bij TechPulse houden we van een hoofdtelefoon met een minimalistische uitstraling. Sinds de Apple AirPods Max lijkt het alsof ook andere fabrikanten op die trein zijn gestopt. Dat geldt ook voor de Sennheiser Momentum 4. De hoofdtelefoon heeft een leuk nieuw design dat volledig apart staat van het design dat Sennheiser de voorbije jaren gebruikte. Dat was een meer industrieel design. Sennheiser stapt daar dus van af voor de hoofdtelefoon, de earbuds hebben dat ‘oude’ design nog wel. 

De Momentum 4 heeft dus een moderne uitstraling waar we echt wel fan van zijn. De hoofdband is afgewerkt in een aparte stof, de oorkussens zijn goed voorzien waardoor je de Momentum 4 gemakkelijk een paar uren kan dragen. De oorschelpen zijn dan weer afgewerkt in een matzwart of matwit materiaal. Het design van de Momentum 4 heeft maar één nadeel: het is niet mogelijk om de hoofdtelefoon op te plooien zodanig dat je hem gemakkelijk kan opbergen in een rugzak. Voor sommigen is het een showstopper, anderen vinden het dan weer helemaal niet belangrijk. 

De bediening van de Momentum 4 doe je ofwel via de gratis Smart Control app op je smartphone, ofwel via de touchknoppen op de oorschelpen. Net zoals bij andere hoofdtelefoonmerken kan je ook hier kiezen welke actie achter welke veeg of knop zit.  

Audio 

Het leuke aan de Smart Control app is dat je het audioprofiel van je hoofdtelefoon volledig kan personaliseren. Zowel de audio als de ruisonderdrukking zijn volledig zelf in te stellen. Als je ons vraagt hoe de audiokwaliteit van deze hoofdtelefoon is kunnen we je met de hand op het hart zeggen dat de Momentum 4 zeer hoog scoort, als je bekend met Sennheiser dan weet je wat je kan verwachten. Wie nog niet bekend is met hoofdtelefoons of earbuds van Sennheiser kan zeer heldere audio verwachten. De bassen zijn gecontroleerd diep, geen enkel nummer kan die controle in de war brengen. Daardoor heb je zelden de neiging om het volume zachter te zetten bij bepaalde nummers, de hoofdtelefoon heeft zelf heel wat in de hand en dat merk je. Het doet ons wat denken aan de AirPods Max van Apple die dat ook doet.  

Tegenwoordig is de ruisonderdrukking één van de kernfeatures waarmee fabrikanten uitpakken. Zoals je misschien wel weet is Sony hier al jaren koploper in. Bedrijven als Apple, Bose of Sennheiser proberen dat niveau te halen of beter te doen. Over de Momentum 4 kunnen we concluderen dat de ruisonderdrukking krachtig is maar minder dan we hadden verwacht. We hebben de hoofdtelefoon in verschillende ‘stadse’ situaties uitgeprobeerd en vaak kwamen er toch nog wat omgevingsgeluiden door. De Momentum 4 doet het echter helemaal niet slecht, in tegendeel, we vinden dat het verschil met de Sony WH-XM-reeks steeds kleiner wordt maar Sony blijft toch de ongekroonde koning.   

Batterij 

Een tweede kernfeature waarmee fabrikanten tegenwoordig het verschil proberen te maken is de batterijduur. Volgens Sennheiser heb je 60 uur luisterplezier met ruisonderdrukking met de Momentum 4. Die batterijduur is ongezien en doet je zelfs twijfelen. Ter vergelijking: Sony pakt met de WH-XM5 uit met een batterijduur van 30 uur. We kunnen de claim van Sennheiser volledig bevestigen aangezien we de hoofdtelefoon maar één keer hebben moeten opladen. Een enorm pluspunt. 

Iets voor jou? 

De vraag is natuurlijk of jij deze Sennheiser zou willen aanschaffen. Je vergelijkt vermoedelijk met enkele andere modellen en vraagt je af waarom de Momentum 4 een betere optie zou zijn. Ons antwoord op die vraag is echter heel duidelijk: de Momentum 4 van Sennheiser past perfect in het rijtje naast de toppers van Bose, Apple of Sony. Als je een Androidgebruiker bent kan je de AirPods Max van Apple best al schrappen. De QuietComfort 45 van Bose en de WH-XM5 van Sony blijven dan over als voornaamste concurrenten. Wil je echt de krachtigste ruisonderdrukking? Dan raden we de Sony aan, kies je graag voor degelijke materialen en een mooie afwerking, dan is de Sennheiser Momentum 4 een net iets betere keuze. Tot slot is het ook belangrijk om de enorme batterijduur van de Momentum 4 te overwegen, 60 uur ga je nergens anders terugvinden.

Dit product werd door de TechPulse-redactie aangeduid als één van de beste ANC-hoofdtelefoons in 2024. Meer weten? Lees het hier.

audiokeuze van de redactieontspanningsennheiserslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN