Reviews

Review Sony WH-1000XM4: De allerbeste ruisonderdrukking

Voordelen
Onklopbare ANC
Automatische play/pause
Langdurig comfort
Nadelen
prijskaartje
Aanbevolen prijs: €380 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wie ruisonderdrukking zegt, zegt vaak Bose of Sennheiser. Maar volgens ons past Sony op nummer één in deze top 3 met de WH-1000XM4.

Wie vandaag op zoek gaat naar een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking heeft enorm veel keuze. Nagenoeg iedere audiogigant heeft vandaag minstens één model met actieve ruisonderdrukking. Maar we moeten daar ook eerlijk in zijn, heel veel hoofdtelefoons bieden niet de ruisonderdrukking die je bij aankoop in gedachte had. Zeker niet als het op achtergrondgeluiden als voorbijrijdende wagens of gesprekken neerkomt. In de meeste gevallen wordt een deel van het achtergrondgeluid onderdrukt, maar lang niet alles.

We weten ook dat audiomerken als Bose, Nura of Sennheiser tussen de toppers zitten. Maar er kan er maar eentje de beste zijn. En dat heeft deze Sony WH-1000XM4 nog maar eens bewezen. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Sony XM4

Vandaag twee jaar geleden

Twee jaar geleden kreeg Bram de Sony WH-1000XM3 op zijn hoofd. De voorloper dus. Met een totaalscore van 9/10 was ook hij enorm enthousiast over het ‘vlaggenschip’ van Sony. Stevig gebouwd, slimme ruisonderdrukking en heel goede audio. Het enige dat je nog kon tegenhouden was het prijskaartje. En jaar later kondigt Sony een nieuwe opvolger aan, is de beste hoofdtelefoon nog beter geworden?

We kijken eerst even naar de specs van deze hoofdtelefoon. Dit is wat de WH-1000XM4 heeft te bieden op papier:

  1. De batterij: 3 uur laden voor 30 uur speeltijd met ANC ingeschakeld, 38 uur met ANC uitgeschakeld
  2. Connectiviteit: blutooth 5.0 met ondersteuning voor meerder toestellen tegelijk
  3. Ruisonderdrukking: ANC-knop, verschillende modi en optimalisering van atmosferische druk
  4. Extra: Google Assistant, Amazon Alexa, USB-C, duidelijk handsfree bellen & tientallen extra’s via Headphones Connect

Je merkt het al, de Sony WH-1000XM4 heeft net zoals zijn voorganger heel veel functies aan boord. Met touch-bediening, AI die weet waar je bent of zichzelf aanpast als je aan het bellen bent. Wat we vooral ook heel handig vinden aan deze hoofdtelefoon is dat hij een automatische play/pauze-knop heeft. Hij detecteert op basis van een nabijheidssensor of je hem op je hoofd zet of niet.

Leuke extra’s

Een fantastisch handige tool, je beseft het ook pas als je het hebt kunnen gebruiken. Deze nabijheidssensor zit trouwens ook in Sony’s WF100-XM3 draadloze earbuds. Bovendien zal je XM4 zich automatisch aanpassen aan je locatie en activiteit. Hij detecteert bijvoorbeeld automatisch een wandeling, een rit op de trein of een plekje in je stamcafé waar veel lawaai is. Die activiteit kan je overigens gemakkelijk aanpassen in de mobiele app. Verzin het maar, de XM4 past zich aan.

Dan hebben we het nog niet gehad over de audiokwaliteit. In combinatie met de slimme ruisonderdrukking kan je jezelf dus helemaal onderdompelen in de wereld van je favoriete muziek. Schakel alles even helemaal uit en geniet van bijvoorbeeld een fantastisch live-concert zonder dat je achtergrondgeluiden storen. Een technologie waartegen zelfs de Bose 700 hoofdtelefoon teleurstellend is.

Sony XM4

Sony XM3 versus XM4

Als je nog niet zo lang geleden de WH-1000XM3 hebt gekocht zal je je misschien afvragen of de aankoop van een opvolger wel de moeite is? We bekijken de verschillen even van dichterbij zodat je keuze er wat gemakkelijker op wordt.

Batterij

Zowel de XM3 als XM4 gaan rond de dertig uur mee indien je gebruikmaakt van hun ANC. Beide hoofdtelefoons hebben USB-C en in 10 minuten snelladen heb je alweer vijf uur speeltijd erbij. Het enige verschil dat we hier kunnen bovenhalen is de automatische play/pauze-functie in de XM4, die kan ervoor zorgen dat je batterij langer meegaat in de praktijk. Om deze reden zouden we toch aanraden om over te gaan naar de XM4.

Uiterlijk en draagcomfort

Ook hier scoren de XM3 en XM4 hetzelfde. Hun design is nagenoeg hetzelfde en de XM4 weegt amper 1 gram minder. Het valt niet op, maar de oorschelpen van de XM4 zijn ook een klein beetje groter. Het maakt je keuze er niet gemakkelijker op maar als je dan toch twijfelt kan je evengoed overstappen, knipoog.

Specs en audio

In de XM4 heeft Sony zijn bekroonde DAC versterkers nog beter gemaakt. Je krijgt in de XM3 al heel wat waar voor je geld, en als je geen echte audiofiel bent zal de XM3 voor jou waarschijnlijk al de beste koop zijn voor de huidge prijzen.

Sony XM4

Kopen?

Als we alle factoren, functies en prijzen in overweging nemen dan kiezen we toch voor de Sony WH-1000XM4. De ruisonderdrukking die al steengoed was, is alleen nog maar beter geworden. Via Sony’s mobiele headphone’s app krijg je dubbel zoveel plezier aan je hoofdtelefoon. Je betaalt vandaag ongeveer 100 euro meer voor de XM4 en het is volgens ons toch de moeite waard als je graag goede audiokwaliteit hebt.

Vooral ook de play/pauze-knop die we al in varianten bij de concurrentie zagen is hier echt wel een pluspunt dat je kan overtuigen in de aankoop van een nieuwe hoofdtelefoon. In de doos krijg je een stevige case, een aansluitadapter voor in het vliegtuig, een aux-kabel van 1,2 meter en een USB-C kabel meegeleverd. Bovendien wordt de Sony WH-1000XM4 er door de jaren heen alleen maar beter op via de updates die je binnenkrijgt in de Sony Headphones applicatie.

Net zoals bij de voorganger kunnen we alleen maar besluiten dat het prijskaartje hier een minpunt is. Al betaalt dat zichzelf wel terug.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business