Nieuws

Uw server- en pc-park besturen via het web

Als IT-beheerder het serverpark van een bedrijf beheren is al geen sinecure. Nog tijdrovender wordt het als u ook alle pc’s van werknemers erbij moet nemen. Oplossingen als Microsoft SMS of Novell Zenworks bestaan al langer, maar nu is er een nieuwe speler in ons land actief: Kaseya, en dat is meteen ook de naam van het pakket waarmee u uw IT-park op afstand beheert.

Software als Microsoft Systems Management Server (SMS) zorgt ervoor dat u op afstand alle computers en servers in uw IT-park kunt beheren. U kan computers op afstand besturen (remote control), maar ook aan patch management doen, en een inventaris opvragen van de hard- en software van elke machine. Vergelijkbare software vinden we bij Novell (Zenworks) en bij Altiris. Dergelijke software vereist vaak een – niet altijd eenvoudige – installatie en is niet goedkoop.

Kaseya is een Amerikaans bedrijf dat sinds april ook een kantoor in België heeft. Met het pakket – dat ook Kaseya heet – kunnen kleine en middelgrote bedrijven een “gedistribueerde IT-infrastructuur eenvoudig en efficiënt beheren”, en dat met één “geïntegreerd webplatform”. Tijd om deze volzinnen eens aan de werkelijkheid te toetsen.

Webgebaseerd
De Kaseya server kan geïnstalleerd worden in het bedrijf (enterpriseversie), maar de makkelijkste oplossing is wellicht de Managed Services Edition – waarbij de server bijvoorbeeld bij de IT-integrator of -dienstverlener staat. Kaseya gebruikt u enkel en alleen via een uitgebreide webinterface. Die is afdoende beveiligd met een encryptiesleutel die tweemaal per minuut wijzigt en door Kaseya als ‘onhackbaar’ wordt afgeschilderd.

Op de te beheren servers en computers moet geen aparte software geïnstalleerd worden – althans géén softwarepakket. Er wordt wel een zogenaamde agent geïnstalleerd, en dat gebeurt via een pushmethode of bij het aanloggen met de machine op de webinterface. Daarna gebeurt er bij de machine in kwestie automatisch een audit en wordt deze opgenomen in het centrale dashboard van de webapplicatie. Voordeel van het werken op deze manier is dat er van of naar de client machines geen poorten moeten worden geopend op een firewall.

Locatievreemd
Kaseya is, in tegenstelling tot de meeste andere gelijkaardige pakketten, locatievreemd. Dat wil zeggen dat Kaseya probleemloos werkt over meerdere domeinen, locaties en vestigingen, en dus niet beperkt is tot één aangesloten netwerk of VPN.

Zelfs als een gebruiker zich met de bedrijfslaptop thuis via adsl verbindt, dan nog kan de IT-beheerder makkelijk op de machine ingrijpen. Ideaal als er bijvoorbeeld dringend een nieuwe patch geïnstalleerd moet worden, of er een virus de ronde doet. En ook voor de werknemer is dit goed nieuws: bij problemen op verplaatsing of thuis kan het IT-departement meteen oplossingen bieden.

Remote Control
De webinterface stelt de beheerder in staat om de gebruikelijke zaken te beheren, zoals patch management of monitoring, maar zorgt er ook voor dat er makkelijk een remote control sessie kan gestart worden. Dit gebeurt standaard via VNC (opnieuw zonder dat er poorten moeten worden geopend op de machine), maar kan ook via RDP (Terminal Server), pcAnywhere en Remote Administrator.

Veel mogelijkheden, omdat Kaseya niet alleen Windows clients, maar ook Mac en Linux ondersteunt. Op dezelfde pagina kan er ook een ftp-verbinding met de client opgebouwd worden, of via Instant Messaging gechat worden met de gebruiker. Gebruikers kunnen dit, indien toegelaten, ook deactiveren.

Scripts en rapporten
Kaseya laat u ook toe om scripts aan te maken en automatisch uit te voeren, bijvoorbeeld om harde schijven te defragmenteren of software op afstand uit te rollen. Ook kunnen er automatisch events gecreëerd worden, bijvoorbeeld als een printertoner (bijna) leeg is of wanneer een machine crasht.

Logt een gebruiker van thuis in met een laptop, kan ook dat gedetecteerd worden, zodat er net minder scripts uitgevoerd worden. Kaseya stelt u ook in staat om rapporten te genereren, die dan ook automatisch gemaild kunnen worden. Het is mogelijk om het uitzicht van elk rapport zelf te bepalen met html.

Interessant is ook dat er een securitymodule van Grisoft (makers van AVG Anti-Virus) bijgeleverd kan worden zodat antivirus en antispam automatisch van op afstand op alle machines geïnstalleerd worden. Voor de uitgebreide back-upfunctie werkt Kaseya dan weer samen met Acronis’ Universal Restore.

businessitprofessionaltrendsentips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600