Sneeuwval en het netwerk
Als ik naar de temperaturen en de winterse neerslag van deze maand kijk, ben ik echt blij dat ik werk voor een IT-bedrijf, meer bepaald een netwerkspeler. Bij wie die eerste sneeuwdagen de verraderlijk gladde wegen moest trotseren, staat het plaatje waarschijnlijk nog op het netvlies gebrand.
Iedereen die op dat moment de VPN-verbinding kon gebruiken om van thuis uit te werken, deed waarschijnlijk een rondedansje door de huiskamer. Want laten we eerlijk zijn: de strooidiensten hebben weer massaal gefaald. Ik heb zelf ook enkele bloeddrukverhogende momenten meegemaakt wanneer ik van thuis in de Vlaamse Ardennen naar een afspraak in het Brusselse reed. Op zo’n moment is er niets aangenamer dan gewoon door te kunnen werken van thuis.
Thuiswerk zal toenemen
Hoe we het draaien of keren, werken van op afstand is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, en steeds meer bedrijven kiezen voor deze oplossing. Of je nu van thuis, in een luchthaventerminal of in een koffiebar met een draadloze verbinding werkt, de trend zal in ieder geval steeds meer toenemen.
En terecht! Laat de FOD Economie maar even nagaan hoeveel de sneeuwfiles in december onze economie kostten… Dan nemen we de ‘regenfiles’ van andere maanden en vaste pijnpunten van het Belgische wegennet nog niet in beschouwing. Moeten werknemers de risicovolle pendelrit blijven volhouden, of is er een leefbaar alternatief?
Natuurlijk is aanwezig zijn op kantoor en persoonlijk contact met collega’s erg belangrijk, maar investeren in een performant en betrouwbaar netwerk zou boven aan de prioriteitenlijst van elke bedrijfsleider moeten staan. Het biedt immers een goede oplossing om de productiviteit hoog te houden. Het zou het fileleed kunnen verlichten op drukke dagen.
Meer draadloos
Het aantal manieren waarop we gegevens raadplegen is exponentieel toegenomen. De mogelijkheden om van op afstand te werken worden ook talrijker, kijk maar naar de populariteit van BlackBerry en iPhone. Je hebt niet langer een laptop nodig om vlot aan de slag te kunnen, gewoon een smartphone en een 3G- of een draadloze verbinding.
Overal waar we kijken duikt het begrip netwerk op: hoeveel mensen hebben thuis al een netwerkschijf (of NAS-systeem) om films en muziek te delen? Of gebruiken een basis clouddienst om online bestanden te delen of uit te wisselen? De impact van storingen op het netwerk wordt bijgevolg ook groter, aangezien het een centralere rol speelt.
Reden genoeg om als bedrijfsleider even na te denken over wat de impact is van het netwerk op de onderneming zelf en pragmatisch om te gaan met nieuwe netwerktechnologieën. Met Brocade One verkondigen we momenteel een nieuwe visie voor de netwerkarchitectuur, maar we willen ook hier onze schoenen niet voorbijlopen. Voor elke netwerkbehoefte bestaat een oplossing. Zorg dat ook jouw onderneming het maatwerk krijgt dat nodig is om jouw netwerk helemaal klaar te stomen.