Uitvaarttechnieken van de toekomst: resomeren en cryomeren
Dat heeft ook te maken met het feit dat we binnen de uitvaartsector, net als binnen andere branches, vaker op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Dit betekent dat veel mensen op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor een traditionele crematie of begrafenis. In dit artikel vertellen we je graag meer over de uitvaarttechnieken van de toekomst en welke rol je uitvaartverzekering vergelijken daarbij blijft hebben.
Waarom verandert de traditionele uitvaartbranche?
Het is goed om te begrijpen waarom de uitvaartbranche verandert. Dit heeft te maken met een interessante combinatie van technologische, duurzame en zelfs maatschappelijke factoren. Zo speelt de toename van milieubewustzijn een hele grote rol. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzaam te leven, blijkt uit divers onderzoek. Ze zijn bezorgd over hun ecologische voetafdruk, ook wanneer het gaat om hun uitvaart. Bij traditionele uitvaarttechnieken, zoals cremeren, komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij.
Bij begraven worden er regelmatig niet-afbreekbare materialen gebruikt die de bodem in gaan en die op die manier de bodem kunnen vervuilen. Daarnaast veranderen persoonlijke voorkeuren met betrekking tot een uitvaart door de jaren heen. Zo vinden veel mensen een standaard uitvaart onpersoonlijk en kiezen ze liever voor een alternatieve dienst of techniek die beter bij ze past. De technologische ontwikkelingen binnen deze branche bieden nieuwe mogelijkheden voor zowel de uitvaart als het herdenken. Ook daarom verandert de branche en zien we nieuwe opties.
Resomeren in plaats van cremeren of begraven
Een van de nieuwe uitvaarttechnieken waar je naar alle waarschijnlijkheid ooit gebruik van kunt maken, is resomeren. Resomeren is een duurzaam alternatief voor de traditionele crematie en betreft een watercrematie. Bij dit proces wordt er gebruik gemaakt van een oplossing van water en alkali om het lichaam van de overledene op een natuurlijke manier af te breken. Daarom wordt resomeren ook wel watercrematie of alkalische hydrolyse genoemd. Dit proces kun je vergelijken met het afbraakproces in de natuur.
Het gehele proces van resomeren duurt ongeveer drie tot vier uur, waarna er botten overblijven die worden gedroogd en vervolgens heel fijn worden gemalen. Bij resomeren komen veel minder schadelijke stoffen zoals CO2 vrij. Ook is er minder energieverbruik nodig om een lichaam op deze manier ‘terug te geven aan de aarde’. Door de aanzienlijk lagere uitstoot, omdat er geen vuur wordt gebruikt maar water, heeft het resomeren van een lichaam de nodige milieuvoordelen. Hoewel resomeren op dit moment nog niet legaal is in Nederland is de kans groot dat dit het ooit wel gaat zijn.
Cryomatie in plaats van cremeren of begraven
Een andere techniek waar men al veel mee bezig is, is cryomeren. Cryomatie is een techniek die ontwikkeld is in Zweden en betreft het vriesdrogen van een lichaam. Het lichaam wordt in eerste instantie ingevroren met behulp van vloeibare stikstof. Daarna wordt het bevroren lichaam door middel van speciale trillingen omgezet in hele fijne deeltjes. Die deeltjes worden vervolgens gedroogd, waarna je een soort poeder overhoudt (vergelijkbaar met as bij crematie). Het poeder kunnen nabestaanden bewaren of begraven.
Het grote voordeel van cryomatie, met name met betrekking tot milieubewustzijn, is dat het hele proces volledig natuurlijk is en dat er geen schadelijke uitstoot plaatsvindt. Daarbij is de stof die je overhoudt volledig biologisch afbreekbaar zonder het gebruik van chemicaliën of andere schadelijke stoffen. Maar: cryomeren staat nog in de kinderschoenen, omdat er wel speciale apparatuur voor deze techniek nodig is. De kans is hierbij echter wederom groot dat je in de toekomst voor dit alternatief voor begraven of cremeren kunt kiezen.
Hoe zit het met je uitvaartverzekering vergelijken bij nieuwe uitvaarttechnieken?
Wanneer je interesse hebt in een van deze nieuwe uitvaarttechnieken, wil je dit waarschijnlijk nu al vast kunnen leggen in je uitvaartverzekering. Omdat dit echter relatief nieuwe technieken zijn, dekken veel uitvaartverzekeraars deze nog niet standaard. Het is immers nog niet mogelijk om daadwerkelijk voor cryomeren of resomeren te gaan. Ben je bij je uitvaartverzekering vergelijken echter wel geïnteresseerd in een van deze innovatieve technieken voor je uitvaart? Volg dan de onderstaande tips:
- Neem eens contact op met je verzekeraar of de verzekeraar waar je een uitvaartverzekering af wil sluiten om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een dekking in de toekomst in het geval van cryomeren of resomeren. Het kan zijn dat je, zodra deze technieken er zijn, je dekking aan kunt passen.
- Kijk naar de mogelijkheden voor een uitvaartverzekering waarbij je zelf kunt bepalen hoe het uitgekeerde bedrag wordt besteed. Zo kun je op het moment dat het kan het geld alsnog laten besteden aan resomeren of cryomeren.
- Wat tot slot altijd helpt, is om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen op dit gebied. Op die manier kun je zo snel mogelijk inspelen op eventueel nieuwe dekkingsmogelijkheden.
Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.