Business

Toekomstbestendige organisaties na cloudmigratie

Frédérique Liaigre Verizon
© Verizon
De technologiewereld ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe technologieën, zoals edge computing, artificial intelligence (AI) en machine learning (ML), vormen een onderdeel van ons dagelijkse leven en bedrijfsstrategieën. Bedrijven maken hun organisatie klaar voor de toekomst terwijl ze innoveren en investeren in nieuwe technologieën.

Een cloudmigratie helpt bedrijven bij het beter in verbinding blijven met heel hun technologische ecosysteem, maar dat is niet de enige manier om een organisatie toekomstbestendig te maken. Zo moeten bedrijven de voordelen van cloudmigratie benutten. Dit proces begint bij het omarmen van digitale transformatie, het samenbrengen van losgekoppelde systemen en het creëren van krachtige, modulaire en intelligente oplossingen die nieuwe functionaliteiten, slimmere inzichten en snellere besluitvorming mogelijk maken.

Investeren in digital business transformation is voor het verhogen van de efficiëntie en duurzaam succes essentieel. Cloudmigratie in combinatie met oplossingen zoals een Private 5G-netwerk, Network-as-a-Service (NaaS), Secure Access Service Edge (SASE) en Zero Trust Dynamic Access (ZTDA) stellen bedrijven in staat tot het beter beschermen van hun infrastructuur, waaronder dat van de leveranciers en partners in hun supply chain.

Toekomstbestendige organisaties en de rol van Private 5G

Private 5G stelt enterprises in staat een op maat gemaakte 5G-ervaring te bieden voor faciliteiten die hoge netwerksnelheden en een lage latency vereisen. Daarnaast speelt het in op de vraag naar speciale capaciteiten voor bandbreedte en dekkingsmogelijkheden, security en verbindingen van hoge kwaliteit.

Private 5G beschikt over verschillende waardevolle applicaties. Zo zetten productiebedrijven 5G in bij het versnellen van Industrie 4.0-technologieën zoals het Internet of Things (IoT), AI, AR en edge computing. Daarnaast wordt Private 5G ingezet bij het bouwen van smart factories met geautomatiseerde en efficiënte productieprocessen. Verder maken ze gebruik van voorspellende onderhoudstools, wat helpt bij het verminderen van de downtime van applicaties. Het verhelpt namelijk interferentieproblemen die organisaties beïnvloeden wanneer zij een gedeelde en onbeheerde frequentieband gebruiken.

De lage latency van Private 5G in combinatie met edge computing zijn essentiële eigenschappen voor smart manufacturing.

Daarnaast zijn Private 5G-netwerken in staat tot het verbinden van veel apparaten zonder nadelige gevolgen voor de quality of service (QoS) terwijl ze tegelijkertijd de security verbeteren. De voordelen van een Private 5G-netwerk worden steeds zichtbaarder, vooral in drukke omgevingen zoals een (lucht)haven, campussen van bedrijven en grote fabrieken.

De supply chain en organisatie-infrastructuur beschermen

Het 2024 Data Breach Investigations Report (DBIR) toont aan dat 15% van de cyberinbraken in de supply chain ontstaan. Dit heeft mogelijk negatieve invloed op meerdere stakeholders in het bedrijfsecosysteem. Een van de manieren voor het beschermen van de supply chain van bedrijven is het implementeren van een Secure Access Service Edge (SASE).

SASE is een set van cloud-nativediensten dat intern door het IT-personeel van een organisatie, of extern door een serviceprovider wordt beheerd. Het is gebruikelijk om een hybride-versie van deze twee modellen te voorzien, oftewel een multi-leveranciersoplossing. SASE is een implementatiemodel en raamwerk gebaseerd op een aantal sleuteltechnologieën die bestaan uit security- en netwerkcomponenten zoals Firewall-as-a-Service, Secure Web Gateway (SWG), Cloud Access Security Broker (CASB), Software Wide Area Network (SD-WAN), Zero Trust Network Access (ZTNA) en Secure Service Edge (SSE).

Het implementeren van SASE in een organisatie zorgt voor meer bedrijfsflexibiliteit, doordat het dreigingen en risico’s voor de kerninfrastructuur vermindert. Ook ondersteunt het complianceprotocollen en bevordert het de efficiëntie van hybridewerkstructuren door het verminderen of elimineren van VPN- en WAN-infrastructuren en licentiekosten.

Innovatie en de rol van Network-as-a-Service

Network-as-a-Service (NaaS) Cloud Management stelt gebruikers in staat tot het brengen van connectiviteit tussen publieke, private en hybride omgevingen en tussen cloud- en edge-netwerkinfrastructuren. Ook maakt NaaS Cloud Management de snelle inzet van workloadverbindingen tussen verschillende omgevingen mogelijk, waardoor organisaties cloudengineering- en ontwikkelingsprocessen kunnen schalen. Daarnaast beperkt het risico’s en zorgt het ervoor dat organisaties met minimale wrijving kunnen werken.

NaaS multi-cloudmanagement brengt een revolutie teweeg in de manier waarop IT-teams cloudapplicaties implementeren, beheren en multi-cloudverbindingen bewaken. Dit doen ze door:

  • Het optimaliseren van bedrijfsmiddelen met als doel het bieden van efficiëntere netwerkbronnen die over een volledig servicemodel beschikken. Dit leidt uiteindelijk tot het optimaliseren van kosten en resources.
  • Het automatiseren en centraliseren van de controle en zichtbaarheid van netwerkbronnen, wat activiteiten versimpelt. Eenvoudige activiteiten staan gelijk aan efficiëntere organisaties.
  • Het verhogen van de prestaties en de flexibiliteit. Zo kunnen netwerkbronnen zowel op- als afschalen, waardoor ze beter voldoen aan de behoeften van de organisatie. Dit gaat tegelijkertijd budgetverspilling tegen.

NaaS Cloud Management maakt bedrijfsinnovatie mogelijk via een flexibel, programmeerbaar, schaalbaar en betrouwbaar netwerk. Het overwegen van NaaS-cloudmanagement is voor toekomstgerichte organisaties dus cruciaal.

Het fundamentele principe van Zero trust

Zero trust is een securitybenadering die uitgaat van het principe ‘vertrouw niets of niemand en controleer altijd alles’. Dit fundamentele principe baseert zich op het cybersecuritylandschap en de verschillende soorten cyberdreigingen die overal – extern, intern en in de supply chain – voorkomen.

Het baseert zich op de realiteit dat cyberdreigingen op allerlei manieren optreden, zelfs binnen een organisatie. Organisaties kijken bij een zero trustbenadering naar de authenticatie binnen alle applicaties – van de supply chain tot aan de cloudnetwerken. Dit beperkt de toegangspunten voor potentiële inbraken en ondersteunt moderne organisaties bij het beschermen tegen het groeiende aantal cyberdreigingen zoals phishing, ransomware, malware en social engineering. Wanneer het gaat om het toekomstbestendig maken van organisaties op het gebied van de securitybenadering, dan is de implementatie van zero trust cybersecuritytraining in de bedrijfscultuur essentieel.

Niemand weet precies wat de toekomst brengt. Wat we nu kunnen doen, is reageren op de huidige behoefte van bedrijven. De toekomstbestendigheid van een organisatie draait om het vooruitkijken en anticiperen op potentiële groeikansen en uitdagingen en het investeren in de digitale transformatie van bedrijven. Enterprises moeten kijken naar het grote aanbod aan technologie dat beschikbaar is om aan hun huidige behoeften te voldoen. Daarna is het noodzakelijk dat zij dit strategisch implementeren en, indien nodig, een ervaren partner zoeken die hen ondersteunt bij de digitale- en cloudtransformatie. Organisaties kunnen stap voor stap hun efficiëntie, veiligheid en flexibiliteit verbeteren. Zo bereiden zij zich voor op wat de toekomst brengt.


Dit artikel is geschreven door Frédérique Liaigre, Managing Director Benelux & EMEA-South bij Verizon Business en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

businesspartnerinfoverizon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen