Deze televisies koop je met ecocheques

Televisie kopen ecocheques
© Unsplash/VIABelgium
Het moment van het jaar is daar: de ecocheques rollen binnen. Wil je een nieuwe televisie kopen van het geld? Lees dan hier waar je op moet letten.

Werkgevers storten jaarlijks met het salaris van juni ook de ecocheques op je betaalkaart. Dat staat nu dus weer te gebeuren, of is intussen al gebeurd. Wat je met de cheques kan kopen hangt steeds af van het energielabel van de producten. Ofwel: als iets energiezuiniger is dan het gemiddelde qua elektronica, is de kans groot dat je het ermee kunt kopen.

Nieuwe energielabels uit 2021

Op dat vlak is de afgelopen jaren nogal wat veranderd. De Europese Unie besloot de energielabels van elektronische apparaten grondig onder handen te nemen. Niet geheel onbelangrijk – het werd steeds lastiger de labels te volgen. Sommige apparaten waren zo zuinig dat ze het label ‘A+++ -X%’ meekregen. Ze waren zuiniger dan de norm voor A+++. Het percentage duidde steeds de mate van zuinigheid ten opzichte van A+++. Voor consumenten was het wirwar aan plusjes en percentages eigenlijk niet meer te volgen.

EU energielabel sinds 2021
Links het oude, en rechts het nieuwe energielabel – © EC – Audiovisual Service

In maart 2021 kwam er daarom een nieuw energielabel. Dit label geldt voor koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies. Het nieuwe Europese label loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Aan het aantal energieklassen wijzigde dus niets: daar zijn er nog altijd zeven van. Wel verdwenen eind 2021 de plusjes. Producten die eerder in energieklasse A+++ vielen, schoten in het nieuwe systeem omhoog naar energieklasse B en C.

Aanpassingen voor ecocheques

Die wijziging had ook meteen impact op het ecocheques-ecosysteem, dat op die energielabels vertrouwde. Waar je voordien enkel televisies kon kopen in de A-klasse, moest dat ditmaal ook licht opschuiven. Het aanbod van televisies in klasse A was immers opgedroogd. Dat zien we nu ook terug in het aanbod van televisies die je met ecocheques kan kopen. Voortaan geldt de volgende stelregel als je een televisie met ecocheques wil kopen: ze moeten in energieklasse A tot E vallen.

Testaankoop reageerde aanvankelijk kritisch op de richtlijn. Het was op dat moment lastig tot zelfs vrijwel onmogelijk om een televisie te kopen met ecocheques. Vrijwel alle televisies vielen door het aangepaste beleid in energieklasse F of G, buiten de genoemde range.

Uitgelicht artikel Techdeals van de Week header TechPulse dealoverzicht

Aanbod neemt stilaan toe

Inmiddels zien we dat de televisiemarkt zich heeft gevestigd op energieklasse E of lager. Er is dus weer het een en ander te kiezen, zelfs op OLED-vlak. Let wel: het aanbod van OLED-modellen is op dit moment nog relatief beperkt op het totaalaanbod. Zulke televisies gebruiken nu eenmaal vaak meer energie op jaarbasis, waardoor ze in een hogere energieklasse vallen.

Kan ik online met ecocheques betalen?

Hoewel digitale ecocheques al jarenlang zijn ingeburgerd in België, is het vaak niet mogelijk om de cheques online uit te geven. Bij bijvoorbeeld Coolblue en MediaMarkt moet je in de winkel terecht met je ecocheques. Krëfel is daarop een uitzondering: zij laten je wel online betalen met cheques – daar ben je dan wel afhankelijk van de aanbieder van de ecocheques. Hieronder zetten we de details per winkel op een rij voor hoe je een televisie koopt met ecocheques:

  • Coolblue: bestellen en betalen in de winkel. Directe afhaling mogelijk, maar televisies kun je ook (gratis) thuis laten afleveren;
  • MediaMarkt: vooraf online bestellen mogelijk voor ophaling in de winkel, ook mogelijk om in de winkel te bestellen voor aflevering thuis. Betaling vindt steeds in de winkel plaats;
  • Krëfel: online bestellen én betalen mogelijk indien je een kaart van Monizze of Sodexo in huis hebt. Winkel werkt aan ondersteuning voor Edenred. Betalen in de winkel mogelijk, ook voor thuislevering;
  • Fnac: vooraf online bestellen mogelijk voor ophaling in de winkel (Click & Collect), ook mogelijk om in de winkel te bestellen voor thuislevering. Voor de betaling moet je steeds in de winkel terecht.

Het antwoord is dus in de meeste gevallen: nee. We zien wel dat winkels investeren in betaalportaals waarin Edenred, Monize en Edenred zijn opgenomen. Vermoedelijk duurt het nog wel enkele jaren voor dit breder wordt uitgerold.

Beste televisiedeals bij Krëfel

Kreeg jij een kaart van Monizze of Sodexo? Dan kun je online een televisie bestellen en betalen met ecocheques. Hieronder hebben we de beste televisiedeals van het moment neergezet die je met de cheques kunt bestellen.

Hier vind je alle televisies die Krëfel aanbiedt met ecocheques.

Televisiedeals bij ophalen in de winkel

Geen kaart van de eerdergenoemde bedrijven óf wil je liever je tv elders aanschaffen? Ook daarvan hebben we alvast enkele Solden-televisiedeals voor je verzameld. Je vindt ze hieronder per winkel.

Coolblue

Hier vind je alle televisies die Coolblue aanbiedt met ecocheques.

MediaMarkt

Hier vind je alle televisies die MediaMarkt aanbiedt met ecocheques.

Het zal je wellicht zijn opgevallen dat we van Fnac geen televisiedeals hebben opgelijst. Helaas heeft die webwinkel bij vrijwel geen enkele televisie aangegeven of ze daar ecocheques voor accepteren. We kunnen daarom niet garanderen dat ze bij producten met energielabel E of lager aanvaarden dat de betaling met ecocheques wordt vervuld.

Amazon is eveneens buiten het aanbod gelaten daar ze ecocheques simpelweg niet aanvaarden. Of dat ooit wel gaat gebeuren, zal afhankelijk zijn van de digitale ontwikkelingen rond ecocheques.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business