Marketing

Onze top 10 SEO-tools voor 2021

SEO, of search engine optimization, is iets waar elke marketeer wekelijks, zo niet dagelijks, mee bezig is. De tijd dat SEO als een voorbijgaande trend werd beschouwd, is reeds lang achter ons. Nu begrijpt zelfs de niet-technische moderne ondernemer het belang van online- en zoekmachineverkeer.

SEO optimalisatie is niet iets waar je blindelings met moet starten. Er zijn duizenden verschillende SEO tools online te vinden die je kunnen helpen om het organisch zoekverkeer op jouw website te laten groeien. Wij hebben een lijst samengesteld met 10 van de beste SEO-tools voor 2021, zodat je niet elke tool moet bekijken. Deze tools kan je gebruiken om je on-page SEO, content SEO, backlinking en lokale SEO te optimaliseren. Geen tijd hiervoor? Huur dan een van onze SEO-specialisten in om dit voor jou te doen.

Maar genoeg gepraat nu. Laat ons eraan beginnen!

1. SEMRush

SEMRush is een zelfverklarende all-in-one marketing toolkit. En we moeten zeggen, deze bewering maken ze ook waar. De tool laat je toe om een volledige SEO-audit uit te voeren van een website, keyword research uit te voeren, maar ook een analyse te maken van de SEO-strategie van een concurrent.

SEO tool Semrush

In het SEMRush-pakket vind je verschillende tools terug die je kan gebruiken om jouw SEO-strategie te gaan optimaliseren. Hier hangt echter natuurlijk ook wel een prijskaartje aan vast. De meest basic versie van het programma is beschikbaar aan $99,95/maand. Je kan de Tool de eerste 7 dagen wel gratis uittesten. Wil je het uitproberen voor jezelf? Klik dan hier. Meer te weten komen over SEMrush, lees dan hier onze review.

+ Volledig pakket SEO Tools

+ Zeer uitgebreide database

– Niet de goedkoopste oplossing

2. Ahrefs

Ahrefs is net zoals SEMRush een all-in-one pakket van SEO-tools. Door de enorm uitgebreide toolkit die voorhanden is, kan het soms een beetje overweldigend overkomen. Ahrefs heeft echter een enorm goede supportpagina die je op weg helpt. Heb je toch nog vragen? Hun supportteam reageert steeds enorm snel en efficiënt.

Je kan bij Ahrefs wel beginnen met een gratis site-audit. Hierbij krijg je niet volledig toegang tot alle opties, maar heb je wel meteen een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is met. En geloof ons, het is veel!

+ Volledig pakket SEO-tools

+ Zeer uitgebreide support

+ Zeer goede dashboards

– Niet de goedkoopste oplossing

3. Mangools

Mangools is een SEO-softwaresuite die bestaat uit vijf verschillende tools: keyword finder, SERP-analyse, Trank tracking, backlink analyse en siteprofiler. Bij Mangools krijg je altijd toegang tot de vijf tools. Dit is dan ook aan een veel lagere prijs dat bijvoorbeeld Ahrefs of SEMRush. De lagere prijs laat zich ook wel zien in wat je ervoor terugkrijgt. De resultaten zijn veel minder uitgebreid dan bij tools zoals Ahrefs.

De bruikbaarheid van Mangools hangt af van wie je bent en hoeveel je wilt uitgeven aan SEO. Voor een blogger met een laag SEO-budget biedt Mangools zeker meer dan genoeg waarde. Ben je echter een SEO-expert die dagelijks gebruik wilt maken van deze tool, dan kan je misschien beter iets meer uitgeven. Wil je starten met je 10 dagen gratis proefversie? Klik dan hier.

+ Zeer makkelijk in gebruik

+ Lage prijs

– Mist bepaalde functies

– Geen overzichtelijk dashboard

4. SpyFu

Bij SpyFu laten ze met hun naam zien waar ze sterk in zijn: het bespioneren van je concurrenten. SpyFu heeft ook een zeer uitgebreide SEO-toolkit ter beschikking. Onze favoriet is echter de SEO research tool. Typ de URL van je concurrent in en verkrijg informatie over hun SEO-strategie. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien voor welke zoekwoorden ze betalen ten opzichte van hun organische positie, wat hun belangrijkste zoekwoorden zijn en heb je zelfs de mogelijk om hun zoekwoordgroepen te beoordelen.

Er zijn weinig SEO-producten op de markt beschikbaar die even diepgaande en functionele resultaten geven als SpyFu. Doordat de prijs ook lager ligt dan bij zijn grootste concurrenten is de tool geschikt voor zowel kleinere start-ups als voor grotere bedrijven. Meer weten over SpyFu kan via deze link: https://www.spyfu.com/

+ Eenvoudig in gebruik

+ Uitgebreide concurrentenanalyse

+ Goedkoper dan concurrentie

– Data voor BE en NL is niet zo groot

5. AWR Cloud

AWR Cloud, of Advanced Web Ranking software, is een web-based “cloud” SEO-tool dat verschillende web rank-tools ter beschikking stelt. Enkele van hun tools zijn keyword research, SEO-analyse en data-analyse.

Het nadeel van deze tool is dat AWR een best hoge prijs vraagt, terwijl het voornamelijk een web rank tracking tool is. Andere tools geven voor hetzelfde budget veel meer mogelijkheden. Heb je echter voornamelijk resultaten van web ranking nodig, dan is dit wel één van de beste tools beschikbaar. Een gratis proefversie vind je hier.

+ Zeer geavanceerde ranking tools

– Geen volledige SEO-toolkit beschikbaar

6. Searchmetrics Essentials

Searchmetrics Essentials is een mooie allround toolkit voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het biedt alle standaard tools aan die je nodig hebt voor SEO-gerichte digitale marketing, inclusief een volledig pakket aan functies voor positiemonitoring, zoekwoordenonderzoek, PPC-analyse, evenals backlink- en sociale link tracking.

De prijzen starten bij $69 per maand. Het is dus iets goedkoper dan de grotere tools van AHrefs en SEMrush, maar daarvoor krijg je ook minder geavanceerde functies en mooie dashboards. Searchmetrics Essentials doet het echter goed als een allround tool voor digitale marketeers van  kleine bedrijven. Meer informatie vind je hier.

+ Allround SEO toolkit

+ Advertentie en PPC data beschikbaar

– Zoekwoordstatistieken zijn beperkt

– User interface is niet geweldig gebruiksvriendelijk

7. Serpstat

Serpstat is van oorsprong een keyword research tool, maar kende door de jaren heen een evolutie naar een complete SEO-tool met functies voor linkbuilding, technische SEO-optimalisatie, site audits en PPC-analyse. Hun SEO site audit werkt ook uitermate goed en snel.

Serpstat zal je zeker niet teleurstellen als SEO-tool. Echter merken we wel dat de SEO-research niet altijd even accuraat is, zeker ten opzichte van de grotere spelers in de SEO-wereld. Het ontbreken van een goede content marketingtool speelt ook een beetje in hun nadeel. Wil je gratis van start gaan? Klik dan hier.

+ Zeer goede support

+ Zeer goede PPC- en SEO audit tool

– Geen content marketing tool

8. SEObility

SEObility is een zeer krachtige SEO-tool met als grootste voordeel dat het ook een sterke gratis versie heeft. Met SEObility kan je de tool jouw volledige website laten controleren en door alle gekoppelde pagina’s laten crawlen om fouten te vinden. Daarnaast krijg je ook tips over hoe je ze kunt oplossen.

Eigenlijk hebben we slechts zeer weinig nadelen te melden over deze tool. Zelf met de gratis versie kan je reeds enorm veel te weten komen over de SEO van jouw website. Het enige wat nog ontbreekt, zijn een content marketing tool en de mogelijkheid om een in-depth analyse uit te voeren van je concurrenten. Gratis inschrijven doe je hier.

+ Uitgebreide gratis versie

+ Goede site checker

– Geen content marketing tool

– Niet echt geschikt voor beginners

9. Morningscore

Morningscore is nog vrij nieuw in het speelveld van de SEO-tools, maar dat wil niet zeggen dat het daarom aan kwaliteit moet inboeten. Morningscore is uitgerust met de nodige tools zoals een keywordanalyse tool, SEO-crawl tool, backlink profiler, concurrent analyse tool en slimme SEO-suggesties. Er ontbreekt echter wel een handige tool om je te helpen bij het schrijven van content, of eentje die je meer informatie geeft op het gebied van PPC-campagnes.

Bij Morningscore kan je jezelf heel snel inschrijven voor een proefperiode van twee weken. Hierdoor kan je hun tool gewoon worden en zien of het ook effectief helpt om je SEO score naar boven te halen. Beginnen met Morningscore doe je hier.

+ Uitgebreide SEO toolkit

+ Twee weken gratis te gebruiken

– Geen PPC of content gedeelte

– Nieuw, dus nog niet evenveel data beschikbaar als grotere partijen

10. Search Console

Deze lijst sluiten we graag af met een volledig gratis programma. Google Search Console is zeker niet even uitgebreid als de hierboven genoemde SEO programma’s, maar toch is het een uitstekende tool. Met Google Search Console krijg je namelijk gratis inzicht in welke technische zaken niet goed lopen op je website en welke zoekwoorden er gebruikt worden om jouw website te vinden in de Google SERP.

Heb je jouw website nog niet verbonden met Google Search Console? Dan kan je dit beter zo snel mogelijk doen. Moest er ooit volgens Google een probleem zijn met je website, dan zullen ze je hiervoor ook waarschuwen in dit programma. Jouw website koppelen doe je hier:  https://search.google.com/search-console/about?hl=nl

+ Gratis

+ Extra informatie over jouw website

– Geen uitgebreide SEO functies zoals de andere SEO tools

Conclusie

SEO optimalisatie is niet eenvoudig. Bovengenoemde SEO tools zullen je helpen bij het identificeren van de grootste pijnpunten in jouw website. Echter moet het dan nog beginnen. Het correct analyseren van de tools is een belangrijkste stap in de optimalisatie van jouw SEO.

Er zijn verschillende Digitale bureaus die dit werk voor jou kunnen uitvoeren. Sommige bieden zelf gratis SEO analyses aan zodat je meteen de eerste stappen kan zetten naar een website die beter gevonden wordt in zoekrobots zoals Google.

Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business