Samsung brengt appvergrendeling naar One UI 7

Samsung Galaxy S25 Ultra
© iStock / valio84sl
One UI 7.0 wordt later dit jaar uitgebracht, samen met Android 15. Uit een gelekte One UI 7-bèta zou nu blijken dat Samsung eindelijk appvergrendeling toevoegt.

Samsungs One UI-schil is een van de meest uitgebreide softwareschillen binnen het Android-ecosysteem. One UI bevat diverse veiligheidsfuncties, zoals beveiligde mappen (Secure Folder), de Samsung Pass-wachtwoordmanager en Private Share om bestanden veilig te delen. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om apps te vergrendelen, tenzij apps die functie zelf aanbieden. Daar lijkt verandering in te komen met One UI 7.0, meldt Samsung-tipster Tarunvats33 via X.

Appvergrendeling in One UI

Volgens de tipster test Samsung de functie momenteel in One UI 7. Een screenshot met de naam “App lock” lijkt dit te bevestigen. Om de functie in de toekomst te activeren, moet je de pagina “Geavanceerde functies” in het instellingenmenu van One UI openen. Daar zal de functie te vinden zijn, vlak onder “Dual Messenger”.

Hoe de functie precies werkt, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk kan je vanuit het “App lock”-menu apps vergrendelen. Om ze te ontgrendelen, dien je dan je vingerafdruk, pincode of het patroon van je telefoon in te voeren. Dit werkt bovenop de beveiligingsmaatregelen die apps zelf kunnen instellen. Zo kan je nu al in WhatsApp appvergrendeling inschakelen, zodat alleen de eigenaar van de smartphone gesprekken kan lezen.

Of de functie er daadwerkelijk komt én wanneer, is nog niet bekend. Vast staat dat de Samsung-tipster niet altijd correcte informatie heeft. Het is dus mogelijk dat de functie niet met One UI 7 wordt uitgerold, maar met een eerdere of latere update van de Android-schil, of zelfs helemaal niet komt. Desondanks is het voor velen een geruststellende gedachte dat Samsung de functie mogelijk aan het ontwikkelen is.

Vergrendelen via Secure Folder

In de tussentijd kunnen Samsung-gebruikers hun apps al beveiligen via Secure Folder. In die mappen kan je naast bestanden ook apps opslaan. Het nadeel van deze beveiligde mappen is dat je apps daarin opnieuw moet installeren. Je kan dus niet de app die al op je smartphone staat overzetten naar de Secure Folder. Bovendien kan je apps niet per stuk ontgrendelen in de beveiligde mappen: je ontgrendelt ineens alle inhoud van de map.

android 15BeveiligingmobielOne UIsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen