Spanje arresteert botnetbeheerders

De Spaanse autoriteiten hebben drie mannen gearresteerd die ervan worden beschuldigd een gigantisch botnet te hebben gemaakt.

Het netwerk bestond uit 12,7 miljoen computers. Het stal creditcard- en bankgegevens en infecteerde pc’s bij verschillende grote bedrijven en bij meer dan veertig banken.

Het gaat om de beheerders van het botnet Mariposa, wat vlinder in het Spaans betekent. Het netwerk werd volgens nieuwsdienst AP voor het eerst in december 2008 opgemerkt. Daarna werd het een van de grootste in zijn soort.

[related_article id=”161920″]

Mariposa verspreidde de Butterfly-worm via verwisselbare schijven, MSN Messenger en P2P-software. Het mikte vooral op Windows XP en oudere systemen.

Normale mensen
Volgens de Spaanse politie zijn de hackers geen ervaren programmeurs. Wel hebben ze contacten die dat wel zijn. “Ze zijn niet zoals de mensen van de Russische of Oost-Europese maffia die graag sportwagens, horloges en maatpakken hebben. Het meest schrikwekkende is dat het normale mensen zijn die veel geld met cybercriminaliteit verdienen”, zegt de Spaanse politie tegenover AP.

De namen van de daders worden voorlopig niet vrijgegeven. De drie mannen kunnen tot zes jaar cel krijgen als ze worden veroordeeld voor hacking. Het botnet is niet langer actief.

beveiligingbotnetmariposanieuwsspanje

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600