Nieuws

Breincomputer doet verlamden spreken

Op de technologiebeurs CeBIT in Hannover werd dit jaar ‘s werelds eerste commerciële brein-machine-interface voorgesteld. Met dit stukje technologie kunnen patiënten die aan het locked-in-syndroom lijden chatten met de buitenwereld.

De Intendix wordt ontwikkeld door de Oostenrijkse fabrikant Guger Technologies en bestaat uit twee delen: een muts met een aantal elektroden en een draadloze zender, plus een laptop met daarop de analysesoftware.

Je zet de muts op en kijkt naar het laptopscherm waarop een toetsenbord wordt getoond. De letters lichten een voor een op. Wanneer je je focust op een letter vindt er een verandering plaats in je hersenactiviteit zodra die letter oplicht.

Dat signaal wordt waargenomen door de elektroden en verzonden naar de laptop. De software herkent welke letter je hebt gekozen en plaatst die in het tekstkader. Op die manier kunnen hele woorden en zinnen worden gevormd. Het vraagt wel enige oefening en het tempo waarmee je kan schrijven ligt niet zo hoog.

“Om een letter per seconde te halen moet je al veel geoefend hebben. Bij je eerste poging duurt het soms een halve minuut. Maar als je jezelf leert ontspannen en concentreren kan je verbeteren”, vertelde producent Engelbert Grunbacher tijdens CeBIT aan een journalist van ITpro.co.uk.

intendixmedischnieuwstoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600