Nieuws

Computerpionier wint prestigieuze ICT-prijs

De 67-jarige Amerikaan Charles P. Thacker heeft de Turing Award gewonnen, de officieuze Nobelprijs voor ICT. Hij legde onder meer de basis voor de desktop-pc zoals we die vandaag kennen.

Thacker bouwde in 1975 een computer, bekend als de Alto, in opdracht van Xerox Parc. Dat was de onderzoeksafdeling van de huidige printerfabrikant Xerox. Het revolutionaire aan zijn ontwerp was het gebruik van een grafische interface en een muis voor de besturing.

Thacker was eveneens betrokken bij de ontwikkeling van ethernet-LAN in 1973 en het eerste multiprocessor-werkstation, de Firefly, waarop de huidige multicoresystemen gebaseerd zijn.

In 1997 trok Thacker naar Microsoft waar hij meehielp aan de ontwikkeling van de eerste tablet-pc, lang voor Apples iPad op het toneel verscheen. Momenteel doet hij research voor Microsoft rond computerarchitectuur.

De Turing Award word jaarlijks toegekend door de Association for Computing Machinery en er hangt een geldprijs van 250.000 dollar aan vast. De prijs wordt onder meer gesponsord door Intel en Google.

altoawardnieuwsontwikkelaarthackerturingaward

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600