Nieuws

Hacker kraakt meer dan 100 auto’s

Meer dan honderd Texaanse autorijders konden vorige maand hun wagen plots niet meer starten, of werden midden in de nacht gewekt door hun toeterende wagen. Allemaal het werk van een ontslagen werknemer van een lokale autodealer.

De politie van de High Tech Crime Unit in Austin, Texas, arresteerde deze week de twintigjarige Omar Ramos-Lopez. De man werd een maand eerder ontslagen bij het Texas Auto Center. Hij zocht wraak door wagens van klanten van zijn werkgever te saboteren.

Zwarte doos
“We dachten eerst dat er een mechanische fout was”, vertelt manager Martin Garcia aan de website Wired.com. “Er stroomden plots oproepen binnen van klanten: wagens wilden niet meer starten en toeters gingen midden in de nacht af. De enige oplossing was de batterij loskoppelen.”

De getroffen wagens stonden allemaal in verbinding met een beveiligingssysteem dat wanbetalers verhindert gebruik te maken van hun auto. Het Webtech Plus-systeem van Pay Technologies uit Cleveland werkt met een zwarte doos in de wagen. Die reageert op commando’s die via een centrale website draadloos worden verzonden.

Herinnering
De verkoper kan zo op afstand het startsysteem blokkeren en de toeter doen afgaan, als herinnering aan de te betalen rekeningen. Een rijdende wagen uitschakelen is niet mogelijk.

Hoewel het account van Ramos-Lopez geschrapt werd toen hij wegens herstructureringen werd ontslagen, kon hij inloggen met het wachtwoord van een andere werknemer. Omar vond een database met alle elfhonderd verkochte wagens die met het Webtech Plus-systeem zijn uitgerust. “Omar was goed met computers”, vertelde zijn voormalige werkgever nog.

De politie resette vijf dagen na de eerste melding de wachtwoorden van medewerkers die toegang tot het systeem hadden. De klachtenstroom viel stil, en via logbestanden op de server kwamen ze bij Omar Ramos-Lopez uit. Hij wordt beschuldigd van inbraak in een computersysteem.

hackingjustitiemaatschappijnieuwsNot Connected Car

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600