Nieuws

Britten keuren omstreden internetwet goed

Het Britse House of Lords heeft de omstreden Digital Economy Bill goedgekeurd. Dat wetsvoorstel maakt onder meer het afsluiten van de internettoegang van filesharers mogelijk.

Als de Digital Economy Bill nu ook wordt goedgekeurd door het House of Commons, zitten veel internetgebruikers en -aanbieders mogelijk met een probleem.

Internetverbinding afsluiten
Het wetsvoorstel staat immers toe dat de internetverbinding van gebruikers die illegale bestanden delen wordt afgesloten. Dat kan gebeuren als je driemaal betrapt wordt op het down- of uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In Frankrijk begint men binnenkort met dit systeem.

Tegelijkertijd legt de Digital Economy Bill de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de internetproviders. Websites die ‘substantiële’ hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden zouden ook beter kunnen worden aangepakt.

YouTube
De internetproviders kunnen volgens de nieuwe wet verplicht worden om dergelijke websites te sluiten. Wat belangrijke gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld YouTube. Het is ook mogelijk dat aanbieders van wifihotspots moeten opdraaien voor het illegaal down- en uploadgedrag van hun gebruikers.

“Ik geloof dat dit een hart onder de riem is voor de creatieve industrie in ons land. We waarderen hun werk en willen het daarom beschermen zonder het internet te censureren”, vertelt Lord Clement-Jones aan de Britse krant The Telegraph.

Lichtpuntje
Toch is er nog een klein lichtpuntje voor de voorvechters van een vrij internet. Clausule 17 van het wetsvoorstel werd door de Lords op een nee onthaald. Deze controversiële maatregel zou de overheid het recht geven om de wet op auteursrechten te veranderen zonder dat ze eerst het parlement moet raadplegen. Het is nu afwachten wat het House of Commons van het wetsvoorstel vindt.

digitaleconomybillinternetjustitienieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600