Nieuws

Genadeslag Facebooks Beacon krijgt zegen

Facebook heeft in de Verenigde Staten de goedkeuring gekregen om een rechtszaak over Beacon te schikken met 9,5 miljoen dollar. Met de Beacon-dienst konden surfers de online aankopen van hun vrienden volgen.

Na een rechtszaak die kwade Facebookgebruikers hadden aangespannen, heeft Facebook besloten om Beacon op te doeken en een schadevergoeding van 9,5 miljoen dollar te betalen.

Het geld van de schadevergoeding gaat niet naar de mensen die Facebook aangeklaagd hebben. De miljoenen zullen dienen voor de oprichting van een onafhankelijke, niet-commerciële organisatie die projecten over privacy en beveiliging financieel steunt.

De Amerikaanse rechtbank die zich in deze zaak moest uitspreken, heeft zich akkoord verklaard met de 9,5 miljoen. Toch was er vanuit privacy-organisaties nogal wat protest tegen het plan. Facebook gaat immers zijn medewerker Tim Sparapani in de raad van bestuur droppen. Niet echt in lijn met de belofte ‘onafhankelijk’, vonden ze. Maar de rechtbank zag er geen probleem in.

Google Buzz
Nu deze regeling er is, zien we tegelijk een andere privacystorm opsteken in de VS. Deze keer is Google de kop van jut. Met de lancering van het sociale netwerk Buzz is het bedrijf ook niet al te voorzichtig omgesprongen met de privacy van zijn gebruikers. Privacy-activisten hebben daarom al een klacht ingediend bij de Amerikaanse federale handelscommissie.

beaconjustitienieuwsrechtszaakvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen