Nieuws

Hollywood verslaat Newzbin

Newzbin.com, een indexeringsdienst voor Usenet, is in Londen veroordeeld voor schending van auteursrechten. De rechtszaak was aangespannen door enkele grote filmstudio’s uit Hollywood.

De Motion Picture Association (MPA), die de belangen behartigt van Twentieth Century Fox, Universal Studios, Warner Bros, Paramount, Disney en Colombia Pictures, daagde de website voor het Britse High Court of Justice.

Nzb-bestanden verwijderen
Newzbin.com geeft zijn betalende leden de mogelijkheid om films, muziek en andere beschermde werken in nieuwsgroepen op te sporen en deze gegroepeerd aan te bieden via nzb-bestanden op de website.

De rechter beveelt de eigenaars nu om alle nzb-bestanden te verwijderen die linken naar vrij te downloaden, auteursrechtelijk beschermd materiaal van de filmstudio’s in kwestie.

De verdediging van Newzbin, dat het hele Usenet indexeert en bijgevolg te vergelijken is met Google, kon de rechter niet overtuigen. De hoogte van een eventuele schadevergoeding moet nog bepaald worden.

The Pirate Bay
Die nzb-bestanden verwijzen naar de plaats waar de films te downloaden zijn, maar bevatten zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal. Je kunt het daarom vergelijken met de torrents op de veroordeelde website The Pirate Bay.

De indexeringssite heeft ongeveer 700.000 geregistreerde leden. Een deel van die leden betaalt ongeveer dertig eurocent per maand aan lidgeld. Hiervoor krijgen ze toegang tot de gewraakte nzb-bestanden.

360.000 pond winst
Hoewel dit geen reusachtige bedragen zijn, haalde Newzbin vorig jaar een omzet van één miljoen pond, waarvan 360.000 pond winst. Het betaalde ook dividenden aan de aandeelhouders uit, tot voor kort enkel de drie sitebeheerders, met een totale waarde van 415.000 pond. Iets waar de rechter niet mee kan lachen.

Newzbin reageert teleurgesteld op het vonnis. Het verwijt de MPA "Chinese censuurmaatregelen". De eigenaars overwegen nog in hoger beroep te gaan, maar twijfelen door de hoge kosten.

justitienewzbin.comnieuwsusenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600