Nieuws

Shaoxing is wereldhoofdstad malware

Uit een rapport van beveiligingsfirma Symantec blijkt dat de stad Shaoxing in China afgelopen maand de malwarehoofdstad van de wereld was. De meeste kwaardaardige programma’s worden via e-mail verspreid, maar ook gadgets ‘made in China’ zijn soms besmet.

Dat is slechts een van de conclusies in het Symantecs Intelligence Report voor maart 2010. De beveiligingsgigant analyseerde bergen frauduleuze mails die gebruikt worden om bedrijfsgeheimen te ontfutselen.

21% van malware wereldwijd
Shaoxing was afgelopen maand goed voor 21,3 procent van alle cyberaanvallen met malware wereldwijd. Het neemt daarmee het leeuwendeel van de 30 procent malware die uit China kwam voor zijn rekening.

Taipei, in Taiwan, staat met 15,5 procent op de tweede plaats en Londen wint brons met 14,8 procent. In Taiwan is trouwens 1 op de 90 e-mails besmet met virussen of malware. Dat is het hoogste aantal ter wereld.

Mailservers
Kijken we echter naar de mailservers van waaruit de frauduleuze mails verzonden worden, dan spant Noord-Amerika de kroon met ruim 36 procent. De onderzoekers traceerden hiervoor de IP’s van de afzender.

USB-apparaten
Maar malware sluipt niet enkel via e-mail binnen en is niet alleen gericht aan medewerkers van internationale bedrijven. Ook allerhande USB-apparaten, van mp3-spelers tot gps-toestellen, blijken geregeld geïnfecteerd. Het merendeel van die apparaten wordt trouwens in China gefabriceerd.

Zo werden er in 2007 USB-batterijladers van Energizer met voorgeladen malware verkocht in Europa en Amerika. Of wat te denken van de meer dan 3.000 geïnfecteerde Sound Blaster X-Fi Go-geluidskaarten die eind vorig jaar door Creative in Japan verkocht werden.

Nederland
Maar ook dichter bij huis wordt malware ontdekt in nieuwe, ongeopende producten. Een groot aantal besmette mp3-spelers van het merk Victory werd twee jaar geleden verkocht in Nederland.

Het is dus niet meer alleen uitkijken geblazen bij het openen van een verdachte mail. Al blijft e-mail, samen met dubieuze websites, de grootste verspreider van malware.

beveiligingmalwarenieuwssymantec

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600