Nieuws

Overdadige make-up garandeert privacy

Goed nieuws voor wie zich ongemakkelijk voelt bij de berichten over reclamepanelen en bewakingscamera’s die voorbijgangers herkennen. Door bepaalde patronen op je gezicht aan te brengen kun je de detectiesoftware om de tuin leiden.

Adam Harvey, een thesisstudent aan de universiteit van New York, meldt op zijn blog dat hij dankzij reverse engineering van de algoritmen die instaan voor gezichtsherkenning enkele camouflagepatronen heeft ontworpen die je gezicht ondetecteerbaar kunnen maken.

Gezichtskenmerken
Gezichtsherkenningsprogramma’s scannen een foto op aanwezige gezichtskenmerken. Hoe meer er gevonden worden, hoe groter de kans dat een gezicht wordt herkend. Door te achterhalen welke kenmerken het belangrijkst zijn, kon Harvey de software om de tuin leiden.

[related_article id=”158578″]

Hoewel de huidige software geen waterdichte resultaten oplevert, zit het gebruik ervan in de lift. Zo is er bijvoorbeeld een smartphone-applicatie in ontwikkeling die foto’s van personen matcht aan een database. Gelukkig moeten de gefotografeerde personen eerst hun toestemming geven voor opname in de fotodatabase, anders worden ze niet herkend.

Luchthavens
In Australië gebruikt men soortgelijke software als veiligheidsmaatregel op de luchthavens. Reizigers worden gefotografeerd en een programma gaat na of hun gezichtskenmerken overeenkomen met de foto op hun elektronische identiteitskaart.

Zie je binnenkort iemand rondlopen met opvallend veel make-up op het gezicht, kijk dan goed uit. Hij of zij zou wel eens iets te verbergen kunnen hebben.

gezichtsherkenningnieuwsprivacytoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600