Nieuws

Microsoft: Chrome schendt privacy

Microsoft valt Googles browser Chrome aan in een video op zijn technologiesite Technet. Chrome zou de privacy van de gebruikers schenden, waar Internet Explorer 8 dat niet doet.

Het belangrijkste argument dat Pete LePage, productmanager van IE8, aanhaalt in de video is dat er in Chrome geen onderscheid is tussen de adresbalk en het zoekvenster. In Internet Explorer zijn hier twee aparte tekstvakken voor voorzien.

“Door deze vakken gescheiden te houden, garandeert IE8 dat de adressen van de websites die je bezoekt niet automatisch aan Microsoft of iemand anders worden doorgespeeld. Chrome verzendt ieder teken dat je in de adres-/zoekbalk typt naar de servers van Google”, vertelt LePage.

[related_article id=”161452″]

Fiddler
In de video bewijst LePage die stelling met het programma Fiddler. Dat is een web debugging proxy die al het verkeer tussen een computer en het internet monitort.

Tijdens de demonstratie is inderdaad te zien dat Chrome bij elk nieuw teken dat in het zoek-/adresvak wordt getypt verbinding maakt met de servers van Google. Bij de test met IE8 gebeurt dit niet.

Zoekrobot Google
De technologiewebsite Ars Technica zet enkele grote vraagtekens bij de bewering van LePage. “LePage maakt een belangrijke fout. Chrome verzendt volgens hem gegevens naar het bedrijf Google, maar hij bedoelt eigenlijk de zoekrobot Google. Dat gebeurt opdat de zoekmachine de gebruiker kan helpen om een zoekterm te selecteren”, lezen we daar.

De automatische terugkoppeling bij Chrome is trouwens niet aan de zoekmachine van Google gebonden. De browser kan zo ingesteld worden dat bijvoorbeeld Bing, of een andere zoekrobot die zoeksuggesties ondersteunt, de toetsaanslagen kan detecteren.

Hetzelfde geldt voor IE8, maar dan alleen in de zoekbalk. LePage is dus alleen correct in de bewering dat Internet Explorer 8 geen informatie naar derden verzendt zodra er in de adresbalk wordt getypt, besluiten ze bij Ars Technica.

browserchromegoogleinternetexplorermicrosoftnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600