Nieuws

Finland bezorgt brieven via e-mail

In een poging om de postbezorging groener en efficiënter te maken, experimenteert Finland met een systeem waarin vrijwilligers hun post via e-mail kunnen ontvangen. Ze kunnen dan zelf selecteren welke brieven ze in hun bus willen krijgen en welke niet.

Twintig bedrijven en 126 gezinnen hebben zich al ingeschreven voor het proefproject. Hun post wordt ingescand en omgezet naar pdf-bestanden. Die kunnen ze dan op hun computer of smartphone lezen. Dat meldt het mediaportaal Samaa.tv.

Spamfilter
Willen ze een brief in papieren vorm krijgen, dan kan dat. Het systeem is eigenlijk een spamfilter voor de traditionele post. De postbode blijft voorlopig nog tweemaal per week zijn ronde doen om de gekozen brieven en eventuele pakjes te bezorgen.

Itella, het staatsbedrijf dat in Finland de post sorteert, heeft gezworen dat zijn werknemers de brieven niet zullen lezen. Al het sorteer- en scanwerk gebeurt in een bewaakte ruimte en de arbeiders hebben een contract moeten tekenen.

Stasi
Nie alle Finnen zijn enthousiast over het proefproject. De vergelijking met veiligheidsdiensten van communistische regimes is zelfs al gevallen.

dienstenmaatschappijnieuwstoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600