Nieuws

Brit verzamelt 210 miljoen Facebookprofielen

Een Brits-Amerikaanse ondernemer heeft een database van 210 miljoen Facebookprofielen vernietigd onder druk van de advocaten van de populaire netwerksite.

Pete Warden, een Brit die gevestigd is in Colorado, verzamelde afgelopen jaar een schat aan informatie over gebruikers van Facebook. Hij was van plan de database uit te wisselen met minstens vijftig geïnteresseerden.

Rechtszaak
Op zijn blog meldt Warden met pijn in het hart dat hij zijn verzameling van publieke profielen heeft vernietigd. Hij heeft naar eigen zeggen het geld niet om het tot een rechtszaak te laten komen. Toch gelooft Warden niet dat hij iets illegaals heeft gedaan.

[related_article id=”158578″]

Door middel van crawler-software wist de slimme Brit automatisch informatie te bemachtigen van 210 miljoen openbare Facebookprofielen. Die hoop gegevens bevatte de namen, locaties, interesses en alle vrienden van de gebruikers.

Crawler.txt
Veel websites hebben een tekstbestand genaamd robots.txt op hun server staan dat gebruikt wordt door zoekmachines. Een ongeschreven wet op internet stelt dat in dat bestand staat welke delen van de website vrij toegankelijk zijn.

Onderzoeker Joseph Bonneau van de universiteit van Cambrige vertelt een journalist van Newscientist.com over zijn ervaringen met crawler-software. “Ik heb nooit om toestemming gevraagd of toestemming gekregen voor het gebruik van software, de meeste onderzoekers niet trouwens. Veel onderzoekers gebruiken data van Facebook. Het is eigenlijk niet duidelijk of dergelijke databases legaal zijn.”

Sociologisch onderzoek
De advocaten van Facebook schoten in actie toen Warden in februari zijn database aanbood op zijn blog. Meer dan vijftig researchers bleken er interesse in te hebben. Door Wardens data te linken aan beschikbare gegevens uit recente volkstellingen kan belangrijk sociologisch onderzoek verricht worden.

Zo zou er bijvoorbeeld onderzocht kunnen worden of er correlaties bestaan tussen factoren als inkomen, mobiliteit en beroepsactiviteit en de grootte van sociale netwerken. Op basis van de gebruikersgegevens ontwierp Warden zelf een landkaart die de sociale relaties tussen Amerikaanse steden in kaart brengt.

Maar ook voor marketingmedewerkers is een dergelijke gegevensbank een goudmijn. Ze kunnen zo op maat reclame of spam aanbieden. Misschien is het dus maar goed dat het bestand vernietigd is.

nieuwsprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600