Nieuws

Robotvrouw aapt gebruiker na

Japanse ingenieurs hebben een vrouwelijke robot ontwikkeld die goedkoper en compacter is dan eerdere modellen.

De Geminoid F (f staat voor female) is een upgrade van de in 2006 verschenen Geminoid HI-1, die werd ontworpen naar het evenbeeld van schepper Hiroshi Ishiguro.

De nieuwe android (een levensechte robot, niet het besturingssysteem voor mobiele telefoons) is gemodelleerd naar een anoniem model dat één vierde niet-Japans bloed door haar aderen heeft stromen. Dat moet de robot ook voor buitenlandse klanten aantrekkelijk maken.

[related_article id=”158662″]

In vergelijking met haar voorganger heeft de Geminoid F bijna viermaal zoveel servomotoren: 46 tegenover 12 bij de Geminoid HI-1. De nieuwe android is ook veel compacter. Zo zijn buiten de externe luchtcompressor alle systemen geïntegreerd.

Besturing via internet
Via een webcam en gezichtsherkenningssoftware kan de Geminoid F bestuurd worden via het internet. De robot bootst dan de mimiek en de stem van de spreker na. Het systeem is evenwel niet mobiel. De android heeft een hoofd en schouders maar geen benen.

Ontwikkelaar Hiroshi hoopt vijftig robots te slijten aan ziekenhuizen (waar ze patiënten kunnen ontvangen), aan musea (waar ze als gids dienst moeten doen) en als secretaresse aan bedrijven.

Een exemplaar moet 110.000 dollar kosten. Dat meldt het persagentschap AFP. Op maat gemaakte modellen rollen voor 225.000 dollar van de band.

Androidgeminoidfjapannieuwsrobottoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600