Nieuws

Chinese cybercafés moeten kinderen bannen

Uitbaters van internetcafés in China verliezen vanaf nu hun vergunning als ze minderjarigen toegang tot het internet verschaffen. Dat meldt de Chinese minister van Cultuur.

Volgens de nieuwe regels moet een internetcafé dertig dagen de deuren sluiten als er een minderjarige betrapt wordt op surfen. Gebeurt dat tweemaal in een jaar tijd, dan wordt de licentie van de eigenaar ingetrokken.

Chinese firewall
Het percentage surfende Chinezen stijgt explosief. Momenteel hebben 384 miljoen meerderjarige inwoners toegang tot het internet. De overheid controleert echter de webinhoud met een censuursysteem dat toepasselijk de Great Firewall of China wordt genoemd.

Al sinds 2002 is het internet een verboden plaats voor minderjarigen in China. De regering werd gesterkt in die beslissing omdat het aantal tieners dat verslaafd was aan online gamen steeg.

81.000 cybercafés
Enkele incidenten in cybercafés droegen ook bij. Zo stichtten twee tieners in juni 2002 brand in een internetcafé in Beijing. Hierbij vielen vijfentwintig doden en twaalf gewonden, onder wie veel minderjarigen. China telt meer dan 81.000 internetcafés met 4,7 miljoen computers.

De huidige campagne moet volgens de regering de Chinese jeugd beschermen tegen de gevaren van het internet. Critici beweren echter dat de overheid jongeren de toegang tot politiek gevoelige informatie wil ontzeggen.

beleidchinainternetnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600