Nieuws

Fotografen in actie tegen Google Books

Nu het einde van het geschil tussen Google en de Amerikaanse auteurs en uitgevers in zicht lijkt, staat de volgende rechtszaak voor de deur. Fotografen en illustratoren verzetten zich ook tegen de archiveringswoede van de zoekgigant.

De Amerikaanse Vereniging van Mediafotografen (ASMP) diende deze week een klacht in tegen Google wegens schending van de auteursrechten. De zoekgigant zou voor zijn Book Search-project de rechthebbenden van opgenomen grafisch materiaal niet geraadpleegd hebben.

Vergoeding
Hetzelfde argument werd in 2005 al voor de rechter aangehaald door de auteurs en uitgevers. Na lang juridisch getouwtrek gingen beide partijen in 2008 akkoord met de betaling van een vergoeding. Over de hoogte daarvan lopen nog onderhandelingen voor de rechtbank.

Volgens de Amerikaanse krant de Financial Times zou rechter Denny Chin het niet zien zitten om de ASMP in de huidige onderhandelingen te betrekken. Dat zou de hele boel namelijk vertragen. Hij raadt de fotografen daarom aan om een nieuwe rechtsprocedure te starten. 

Illegaal gescand
“We willen gerechtigdheid en een eerlijke vergoeding voor de grafische artiesten van wie werk gepubliceerd is in de twaalf miljoen boeken die Google tot vandaag illegaal gescand heeft.” Dat meldt Victor Perlman, woordvoerder van de ASMP, in een persbericht.

copyrightgooglebooksearchjustitienieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600