Nieuws

Ergste files in Brussel volgens TomTom

Van alle grote Europese steden is Brussel het moeilijkst bereikbaar. Dat leidt navigatiespecialist TomTom af uit gegevens die dertig miljoen gps-toestellen naar de fabrikant hebben gestuurd.

Brussel heeft de meeste files op de toegangswegen. De omringende hoofdsteden doen het aanzienlijk beter. Parijs staat op plaats negen, Amsterdam op vijftien en Berlijn op achtendertig. Maatregelen zoals een tolheffing in Londen hebben blijkbaar weinig effect op het filerijden, want de Britse hoofdstad staat op plaats vier.

Dertig procent onder maximumsnelheid
De cijfers zijn afkomstig vanTomTom, ‘s werelds grootste producent van navigatiesystemen. De fabrikant van gps-toestellen baseerde zijn metingen op het aantal wegen waar de standaardsnelheid niet wordt gehaald. Overal waar automobilisten 70 procent of minder van de maximaal toegestane snelheid rijden, wordt het verkeer gedefinieerd als fileverkeer.

Op de wegen naar Brussel staat de automobilist het vaakst stil. Dagelijks is bijna veertig procent van de hoofdwegen volledig verstopt. Bij een uur woon-werkafstand loopt de vertraging op tot twintig minuten of langer.

Anoniem
Hoe komt TomTom aan deze informatie? “Steeds wanneer een gebruiker van een van onze navigatietoestellen via het internet een upgrade doet van zijn wegeninfo, kunnen we over de volledige geschiedenis van het toestel beschikken. Dat gebeurt anoniem, maar de gebruiker heeft er wel zijn toestemming voor gegeven”, zegt Lars Guns van TomTom België.

“Dankzij de TomTomgemeenschap van meer dan dertig miljoen gebruikers hebben we meer dan 1,8 biljoen (1.800.000.000.000) snelheidsmetingen verzameld." 

filegpsmaatschappijnavigatienieuwstomom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600