Nieuws

Canon ontwikkelt gigantische camerasensor

Camerafabrikant Canon heeft een prototype ontwikkeld van een chip met een lichtgevoelige zone van 202 op 205 millimeter. Dat is veertig keer groter dan de grootste sensors die momenteel gebruikt worden.

De grootste commerciële beeldsensor die Canon op dit moment heeft, is de full-frame chip die 36 x 24 mm meet en gebruikt wordt in professionele spiegelreflexcamera’s. De beeldsensor van het nieuwe prototype neemt het overgrote deel van de chip in beslag.

Opvallend is dat de beeldsensor gebouwd is op een wafer met een doorsnede van 300 millimeter. De full-frame processors die Canon vandaag heeft, worden gemaakt met wafers van 200 millimeter. Het gebruik van grotere wafers haalt de productiekost naar beneden, maar de dat vereist wel (dure) ombouwprocedures.

Video bij volle maan
Canon heeft ook de circuits van de chip volledig aangepast om ervoor te zorgen dat de data snel genoeg van de processor gehaald worden om te kunnen bijbenen met de video die wordt opgenomen.

[related_article id=”152275″]

Een van de redenen om grotere sensors te maken, is om het gebied dat licht opvangt te kunnen vergroten, en daar is Canon dus in geslaagd. De nieuwe sensor kan video opnemen aan 60 frames per seconde met een lichtniveau van 0,3 lux – volgens sommige metingen genoeg om duidelijke beelden te schieten bij enkel het licht van een volle maan.

“Een mogelijke toepassing voor deze uiterst gevoelige CMOS-sensor is het maken van videobeelden van sterren of het observeren van het gedrag van nachtdieren”, aldus Canon.

canonchipcmosfotohardwarenieuwssensor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600