Brein: ‘FTD is strafbaar’

Auteursrechtenwaakhond Brein vindt dat usenetgemeenschap FTD (Fill Threads Database) strafbaar handelt, en eist daarom een verbod.

Brein en FTD zijn verwikkeld in een juridische strijd. Deze week staan ze tegenover elkaar in de rechtbank in Haarlem. De piratenjager acht het internetplatform strafbaar, omdat in het forum gebruikers elkaar kunnen verwijzen naar mediabestanden uit illegale bronnen.

Dit weerlegt Ronald Sievers, directeur van FTD: “Op FTD kan alleen worden gepraat over te downloaden materiaal. Voordat je van daar naar een daadwerkelijke download komt, moet er nog heel wat gebeuren.”

Brein eist een staking van alle activiteiten, terwijl FTD een publieke rectificatie eist. Bovendien wil het een verklaring van de rechter dat FTD gewoon legaal handelt.

Uitspraak
De kans dat FTD het van Brein wint, is echter redelijk klein. Eerder won de community het namelijk ook niet van productiemaatschappij Eyeworks, die de site voor de rechter sleepte omdat het de film Komt een vrouw bij de dokter aanbood. De rechtbank in Den Haag bepaalde dat de film illegaal openbaar werd gemaakt.

Voor Brein bevestigt dit de sleutelrol die de internetgemeenschap speelt. Wanneer de uitspraak volgt, is niet bekend. 

breinftdinternetjustitienieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600