Nieuws

FTD handelt onrechtmatig

Het Nederlandse Usenetplatform FTD is onrechtmatig bezig, oordeelt de rechter. Het verliest daarom een zaak tegen filmproducent Eyeworks.

Eyeworks diende een aanklacht in tegen FTD omdat er op de site meldingen stonden over beschikbare illegale kopieën van de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Het Gerechtshof Den Haag zegt dat dit verboden is. Het nam hier gisteren een besluit over in het hoger beroep tussen de twee partijen.

“Het gaat volgens de rechter om structureel, stelselmatig en doelbewust handelen”, licht Arnoud Engelfriet, de juridisch adviseur van FTD, toe tegenover Webwereld. Het downloadplatform "stimuleert uploaden". Dat het er ook aan verdient, door de inkomsten uit de advertenties in zijn Usenet-forumapplicatie, is een schadelijke zaak.

Downloaden mag wel
Downloaden uit illegale bron is daarentegen wel toegestaan, bepaalt het hof in een zaak over de thuiskopieheffing. Het platform schendt dus geen auteursrechten.

Voor FTD betekent dit een overwinning, want eerder bepaalde de rechter dat media noemen gelijkstond aan openbaarmaking van auteursrechtelijk materiaal.

Bodemprocedure Brein
Op dit moment loopt er ook nog een zaak tussen FTD en piraterijbestreider Brein. FTD eist rechterlijke bevestiging dat het niet illegaal handelt, opdat Brein niet meer het tegenovergestelde beweert. Het platform hoopt dat deze bodemprocedure positief uitvalt, zodat zijn site in de lucht kan blijven.

“Het hof kan nu de feiten niet uitgebreid onderzoeken, omdat het om een kort geding gaat”, legt de huisjurist op de website van FTD uit. “Men moet inschatten wat de bodemrechter zou oordelen, maar het is zeker niet gezegd dat de bodemrechter tot dezelfde conclusie zal komen. We vertrouwen erop dat de rechtbank in de Brein-zaak tot het oordeel zal komen dat FTD niet tegen de wet handelt.”

Naar verwachting volgt de uitspraak begin volgend jaar.
 

breineyeworksftdinternetnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600