Nieuws

Microsoft Security Essentials 1.0

Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat de maker van het besturingssysteem waar vrijwel alle virussen voor worden geschreven zelf een antivirusoplossing uitbrengt.

We zijn nog altijd erg gesteld op de interface van Security Essentials, met zijn duidelijke taal en indeling en kleurschema dat goed aansluit bij de Windows 7-omgeving. De installatie is razendsnel en simpel, net als de instelbaarheid van de applicatie.

Zorg echter wel dat je meteen een scan uitvoert en de vaste scantijd aanpast; anders zal Security Essentials elke zondag om twee uur ’s nachts je computer controleren.

[related_article id=”161452″]

Extra tanden nodig
Vlak nadat deze gratis Microsoft-beschermer op de markt verscheen, liet het niets dan lovende resultaten zien. AV-test concludeert echter een jaar later dat Security Essentials snel een tandje moet bijschakelen.

Zowel bij de blokkade van gevaarlijke webexploits als bij het detecteren van de laatste malware laat de scanner teleurstellende cijfers zien, die vooral schril afsteken tegen Panda Cloud Antivirus. Verrassend, omdat je met het installeren van Security Essentials automatisch aangesloten bent bij SpyNet, een online gemeenschap van duizenden gebruikers die Microsoft helpen nieuwe dreigingen snel te herkennen en te stoppen.

Middelmatige scantijd
We zien bij onze hernieuwde kennismaking ook dat Microsoft aanzienlijker langzamer scant dan AVG’s gratis product. Panda Cloud Antivirus en Avast zijn echter nog een tikkeltje trager.

Voor zijn volgende grote update zien we graag dat Microsoft meer opties inbouwt voor ervaren gebruikers en het mogelijk maakt om bijvoorbeeld realtime-beveiliging agressiever in te kunnen stellen.

Het zal ook wat moeten doen aan systeembelasting, omdat Security Essentials inmiddels zwaarder op de maag ligt dan het eerder genoemde Panda en Avast.

Microsoft Security Essentials 1.0
Prijs: gratis (december 2010)

PRO: hechte integratie met Windows; rustige interface.
CONTRA: matige informatievoorziening; achterblijvende bescherming; relatief zware systeembelasting.

beveiligingbeveiligingssuitemicrosoftreviewssecurityessentials

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen