Nieuws

Panasonic Lumix DMC-FT10

Bij waterdichte camera’s denk je meteen aan snorkelvakanties in de Caraïben of aan de Rode Zee. Maar ook als je de bergen intrekt, komt een weerbestendige camera van pas. Je hoeft je dan geen zorgen te maken als de camera eens in de sneeuw valt: er kan geen (smelt)water binnendringen en de gevoelige elektronica beschadigen. Bovendien zijn deze camera’s ook bestand tegen temperaturen onder nul.

Ik ging aan de slag met de FT10 van Panasonic. Die is waterdicht tot op een diepte van 3 meter, vorstbestendig tot -10° Celsius en bestand tegen een val van 1,5 meter hoogte. Sneeuw en vrieskou trof ik in september in België nog niet aan, maar een duik in het zwembad kon wel.

Beschermende hoes
Het meest kwetsbare punt van onderwatercamera’s zijn de klepjes voor de batterij en de aansluitingen. Op de FT10 worden die extra beschermd door de meegeleverde siliconenhoes, die voorkomt dat je per ongeluk zo’n klepje opent. Een ander pluspunt is de grote ontspanknop bovenop het toestel, die je ook onder water of met handschoenen aan probleemloos weet te vinden.

[related_article id=”158262″]

De foto’s (met 14 megapixel) en films (tot 720p) van de FT10 zien er prima uit. Het belangrijkste minpunt vind ik de lens: die gaat in groothoek tot het equivalent van 35mm, wat nogal krap is als je ruime vergezichten wil fotograferen. De Panasonic FT2 gaat tot 28mm, maar dat toestel kost wel 100 euro meer.

Voor wintersport zou ik de rode of blauwe versie meenemen: die vind je gemakkelijker terug als je hem in de sneeuw laat vallen.

Panasonic Lumix DMC-FT10
Prijs: 300 euro (december 2010)

PRO: Weer- en waterbestendig
CONTRA: Geen echte groothoek

compactcameradmcft10fotografielumixpanasonicreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen