Nieuws

Downloadgemeenschap FTD sluit de deuren

De Nederlandse downloadgemeenschap FTD staakt haar juridische strijd. Ze sluit op 1 maart de deuren.

Vorige week oordeelde de rechtbank van Haarlem dat het FTD-platform inbreuk op het auteursrecht stimuleert. Met de software van FTD kunnen gebruikers de locatie en naam van multimediabestanden die ze in nieuwsgroepen (usenet) aantreffen of zelf uploaden aan elkaar kenbaar maken.

Downloaden legaal, uploaden niet
De rechter baseerde zijn oordeel op het feit dat er via FTD voornamelijk naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwezen wordt. Het downloaden, zo bevestigde de rechter, is op zich wel legaal in Nederland. Maar FTD stimuleert uploaden, wat dan weer illegaal is.

De rechtszaak werd aangespannen door de Nederlandse piraterijbestrijder Brein. FTD moet van de rechter alle verwijzingen naar bestanden van bij Brein aangesloten partijen verwijderen. “Dan blijft er niet veel meer over”, reageerde Arnoud Engelfriet, juridisch adviseur van FTD, vorige week tegenover Webwereld.

Beroep haalt niets uit
De organisatie achter de usenetgemeenschap heeft nu besloten de handdoek in de ring te gooien en sluit op 1 maart definitief de deuren. “In beroep gaan duurt anderhalf tot twee jaar en kost handenvol geld. Bovendien is er weinig vertrouwen dat de rechter in hoger beroep anders zal oordelen”, vertelt Engelfriet aan de website Tweakers.

Brein voelt zich door de uitspraak gesterkt en voert zijn strijd tegen gelijkaardige initiatieven op. Na een brief aan de uitbaters van downloadforum FTN, waarin verwezen werd naar het vonnis in de zaak rond FTD, sloot ook deze downloadgemeenschap de deuren.

breindownloadenftdftninternetjustitienieuwsnieuwsgroeppiraterijsoftwareusenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600