Malware misbruikt dood Bin Laden

Enkele uren na de dood van Osama bin Laden duiken al links en spam op die de aanslag misbruiken om malware te verspreiden.

Het zal ervaren internetters niet verbazen. Een belangrijke gebeurtenis brengt onvermijdelijk malware met zich mee. Cybercriminelen zorgen ervoor dat hun sites (met malware op) opduiken wanneer iemand via Google of Bing zoekt naar Bin Laden. Wie de malafide sites bezoekt, wordt geïnfecteerd met malware.

Het is SecurityWeek dat de verschijning van Bin Laden-malware heeft opgemerkt. Dergelijke misleidingen komen in verschillende vormen voor. Vaak wordt er een videospeler getoond waar je zogezegd eerst een codec voor moet downloaden. Maar soms is de pagina openen al genoeg voor een besmetting.

Verleiding tot klikken
Het probleem is dat dergelijke aanvalspogingen steevast inspringen op grote gebeurtenissen. Eerder al zorgden de dood van Michael Jackson en de aardbeving in Japan voor valse zoekresultaten en spam die de surfer moeten verleiden om te klikken op de malwarelinks.

Om bij dergelijke gebeurtenissen toch met enige zekerheid informatie op te kunnen zoeken, kun je het best alleen vertrouwde nieuwssites bezoeken. Pas ook op voor onbekende Twittergebruikers die je plots aanspreken met ‘iets belangrijks’, gevolgd door een dubieuze link.

Ook Facebookvrienden die geïnfecteerd zijn met malware, of wiens wachtwoord werd gestolen, kunnen zo uit het niets gevaarlijke links doorgeven. Het einddoel is om de surfer te verleiden om te klikken. Probeer in zulke gevallen dus vooral niet aan die verleiding toe te geven.

beveiligingbin ladenlinksmalwarenieuwsosamaspam

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen