Nieuws

Download.com levert ongewenste software mee

Opgelet als je regelmatig aanklopt bij download.com voor software. De site verpakt veel van de aangeboden software nu in een eigen pakket dat allerlei ongewenste zaken installeert.

Het gaat bovendien om opt-out-bloatware; je moet dus zelf aangeven als je iets niet wilt ontvangen. Alle ‘extra’s’ staan standaard aangevinkt en wie dus achteloos op ‘next’ klikt, mag zich de trotse eigenaar van een nieuwe browser-toolbar, homepage én zoekmachine noemen. Wij kregen de Babylon-toolbar voorgeschoteld. Er zijn ook rapporten over de StartNow-toolbar.

Opgelet voor 'bloatware' bij download.com

Niet alle software krijgt de bloatware-toevoeging. Je herkent een bestand mét de toevoegingen aan het feit dat de bestandsnaam begint met ‘cnet_’. Programma’s zoals de mediaspeler VLC en Malwarebytes AntiMalware blijken nog in orde te zijn. Mirc daarentegen gebruikt de wrapper al.

Dit soort toevoegingen zijn niet ons idee van gebruiksvriendelijkheid. Wees dus aandachtig als je software installeert, dat is overigens altijd een goede zaak. Of je kan natuurlijk uitwijken naar andere diensten zoals FileHippo.

bloatwarenieuwssoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen