Nieuws

Sony mag Linux van PS3 weren

Een Amerikaanse federale rechtbank verwerpt de aanklacht die PlayStation 3-gebruikers aanspanden tegen Sony omdat het de Other OS-functie heeft verwijderd.

Met de Other OS-functie van de PlayStation 3 kon je Linux op je console installeren. De Japanse consolefabrikant adverteerde aanvankelijk met deze functie en de slagzin ‘It only does everything’, maar bracht in april van vorig jaar een firmware-update (3.21) voor de PS3 uit die Other OS verwijderde.

Hackers
Dat bracht een storm van protest teweeg en meerdere Amerikaanse PS3-bezitters verzamelden zich in een zogenaamde class-actionzaak. Sony sloopte de Other OS-functie naar eigen zeggen omdat hackers via deze weg probeerden om de beveiliging van de spelconsole te omzeilen.

De Japanners gooiden met de verwijdering van Other OS echter meer olie op het vuur, en hackers stortten zich uit wraak massaal op de PlayStation 3. De spelconsole werd enkele maanden later gekraakt en de ledendatabase van het PlayStation Network werd begin dit jaar gestolen na een hack.

In september van dit jaar voegde Sony een clausule toe aan de gebruikersovereenkomst voor PSN die gebruikers verbiedt om een class-actionzaak te starten. De beveiliging van de PS3 werd met enkele nieuwe firmware-updates weer opgekrikt.

Sony mag wijzigingen aanbrengen
De misnoegde PS3-eigenaars die in de Verenigde Staten een aanklacht indienden, krijgen het deksel op de neus, zo schrijft de website Neowin. Sony haalde voor de rechter de algemene voorwaarden aan waarin staat dat het zonder meer aanpassingen aan de functionaliteit mag aanbrengen. Het wist de rechter zover te krijgen om de aanklacht niet ontvankelijk te verklaren.

De Amerikaanse rechter heeft wel begrip voor de frustratie van de PS3-gebruikers: "PS3-eigenaars hebben wel het recht op bepaalde functies zoals Other OS en het PlayStation Network en mogen niet gedwongen worden om een keuze te maken. Maar een PS3 zonder firmware-update 3.21 of later blijft een functioneel product", meent de rechter. Sony heeft dus geen wetten overtreden.

beveiliginggeohotgeorge hotzhackerjailbreakjustitielinuxnieuwsother osplaystation 3ps3sony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600