Zieke baby’s moeten van Facebook

Organisaties vragen Facebook om foto’s van zogenaamd zieke baby’s te verwijderen, omdat het een vorm van oplichting is. Tegelijk willen moeders niet dat foto’s waarop ze borstvoeding geven worden verwijderd.

Mogelijk heb je dit soort berichten al eens ontvangen: “Onze dochter lijdt aan een zeldzame kanker/hersenvliesontsteking/huidziekte, stuur dit bericht door naar honderd mensen en AOL/Microsoft/Google/Facebook stort vijf cent voor de onnoemelijk belangrijke operatie van ons kindje.”

Het bericht in kwestie gaat meestal gepaard met een dramatisch verhaal en gruwelijke foto’s van een ziek of verminkt kind. In realiteit gaat het echter steevast om een hoax, een ziekelijke flauwe grap. Waar dergelijke zaken vroeger vooral per e-mail circuleerden, gebeurt dat nu meer en meer op Facebook.

Daar willen vijf anti-oplichtingsgroepen nu iets aan doen. Ze doen een gezamenlijke oproep aan de media om meer aandacht te besteden aan dit soort flauwe grappen. Tegelijk willen ze dat Facebook proactief te werk gaat voor het verwijderen hiervan. De volledige open brief kan je onder meer lezen op de website van The Bulldog Estate.

Echte verhaal is vaak anders
Los van de gruwelbeelden hebben dergelijke oproepen ernstigere gevolgen. Zo worden de beelden zonder toestemming verspreid en blijven ze jaren circuleren. Tegelijk is het echte verhaal vaak helemaal anders dan de gedramatiseerde oproep doet vermoeden. Zo gaat het soms om foto’s van kinderen die intussen zijn overleden, wat het extra pijnlijk maakt voor ouders die het beeld blijven tegenkomen.

Tot slot worden in sommige berichten ook namen en adressen vermeld. Vaak weten de vermelde personen echter van niets en worden ze nodeloos lastiggevallen door oprecht bezorgde mensen. In dat kader circuleert er overigens ook al enkele jaren een (vals) bericht waarin staat dat ZDNet zou meedoen aan dergelijke geldinzamelacties.

De vijf organisaties vragen dat Facebook meer verantwoordelijkheid neemt in het tegengaan van dit soort foto’s.

Borstvoeding
Los van de oproep tegen de gruwelfoto’s, is er ook een opmerkelijke actie om juist losser om te gaan met het blokkeren van een ander soort foto’s. Verschillende jonge moeders protesteren tegen het verwijderen van borstvoedingfoto’s op Facebook.

Waar de site laks reageert op gruwelbeelden van zieke kinderen, is het al enkele jaren zeer actief in het verwijderen van foto’s waarop moeders hun kind de borst geven.

Facebook schuilde zich toen achter het excuus dat veel minderjarigen zo de foto’s konden zien. Tegenwoordig is het standpunt dat borstvoedingsfoto’s mogen, zolang ze geen “ontblote borst tonen waarbij het kind zich niet actief voedt.” Of hoe Amerikaans conservatisme een zaak van millimeterwerk wordt als het op tepels aankomt.

Volgens de San Francisco Chronicle gaan verschillende moeders nu protesteren tegen die overactieve blootbescherming. Daarom roepen ze moeders op om voor een Facebookkantoor in de buurt, onder meer in Amsterdam, een zogenaamde nurse-in te houden waar ze publiekelijk borstvoeding geven.

babyborstvoedingcensuurfotogeldhoaxkinderenmoedernieuwsoplichting zieke baby-sscamverwijderenziekte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600