Nieuws

Beheer je foto’s met Picasa

Picasa Web Albums is een typisch Google-product: het oogt spartaans, maar herbergt meer functies dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Om even alle verwarring uit de wereld te helpen: er is het programma Picasa en er is de website Picasa. Beide behoren tot de Google-stal en zijn dus aan elkaar verwant. Het programma is vooral bedoeld om beelden van een fototoestel te importeren en te beheren, en je fotocollectie te uploaden naar de Picasa Webalbums.

Maar die laatste kun je ook gebruiken zonder het programma: door foto’s manueel via de browser te uploaden, of via een programma als Adobe Lightroom of Apple Aperture.

[related_article id=”158901″]

Uiteraard kun je foto’s organiseren in albums en delen met specifieke e-mailadressen. Handig is dat je achteraf de toegang tot een album kunt blokkeren voor een specifieke persoon. Ook nuttig: iedereen die toegang heeft tot een album krijgt een mail als er later nog extra beelden worden toegevoegd.

Voor- en nadelen
Voor fotoliefhebbers heeft Picasa een aantal voordelen. Om te beginnen bewaart de dienst een versie in de afgeleverde hoge resolutie, die je ook kunt downloaden. Ook op de website kun je inzoomen op het originele bestand. Het is verder nuttig dat je per foto de volledige EXIF-informatie kunt opvragen.

De grootste nadelen aan Picasa zijn de omslachtige werking en de verre van perfecte interface. Als je bijvoorbeeld meerdere foto’s uit een album wil downloaden moet je dat steeds beeld voor beeld doen. Gebruikers van Android-toestellen hebben dan weer het voordeel dat alle foto’s automatisch in de fotogalerij van hun smartphone of tablet verschijnen.

Picasa is gratis met 1 GB opslag. Voor 5 dollar per jaar krik je dat op naar 20 GB, terwijl 256 dollar per jaar goed is voor 1 TB (jawel, één terabyte) aan opslagruimte. Wel opletten: deze opslagruimte deelt Picasaweb met Gmail en Google Documenten.

fotogoogleinternetpicasareviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen