IDC: “Windows XP is geldverspilling”

Een bedrijf dat nog steeds Windows XP gebruikt kan beter upgraden naar Windows 7. Dat zegt marktonderzoeksbureau IDC.

In zijn whitepaper ‘Why sticking with Windows XP is a bad idea’ zegt IDC dat de jaarlijkse kost per pc voor Windows XP op 870 dollar ligt. Een vergelijkbare Windows 7-installatie kost 168 dollar per pc per jaar.

Daar komt bij dat organisaties gemiddeld 712 dollar per nieuwe pc uitgeven. Dus over drie jaar bespaar je 1.685 dollar per pc. Dit vooral omdat er minder werkuren moeten geïnvesteerd worden in het onderhoud door het IT-departement en er minder productiviteitsverlies is.

[related_article id=”161452″]

IDC is een onafhankelijk bureau, maar bij dit onderzoek moeten we wel opmerken dat de whitepaper in kwestie werd gesponsord door Microsoft. Dat betekent niet dat de beweringen minder waar zijn, maar het toont wel dat de softwarereus bedrijven wil aanzetten om over te stappen.

Een van de redenen waarom bedrijven vaker voor langer onderhoud dan nieuwe pc’s kiezen is volgens het rapport de kost, of hoe die wordt genoteerd staat. De aankoop van pc’s zijn éénmalige uitgaven (capex) waar onderhoud operationele kosten (opex) zijn. Die eerste valt snel op in de boekhouding, die laatste veel minder.

Ondersteuning
Als argumenten om over te schakelen haalt IDC aan dat een 64 bit Windows 7 computer veiliger, stabieler en minder vatbaar is voor malware ten opzichte van XP. Minder downtime, waaronder minder opstarttijd, en onderhoudskosten maken het zo goedkoper om een nieuwe versie van Windows te draaien.

De ondersteuning voor Windows XP Service Pack 3 stopt op 8 april 2014. Dat betekent het einde voor beveiligingsupdates en betaalde ondersteuning. Begin 2014 stopt Office 365 al met ondersteuning voor XP.

Windows 8
Volgens IDC draait 42 procent van de bedrijven nog op Windows XP. Maar dat aantal zal de komende twee jaar fel afnemen.

Op het eerste zicht lijkt het overigens logischer dat bedrijven wachten op Windows 8, wat dit najaar zal verschijnen. Maar in praktijk houden de meeste bedrijven de boot doorgaans nog even af. Pas als het eerste Service Pack er is wagen de meeste bedrijven een overstap omdat een besturingssysteem dan als ‘volwassen’ wordt beschouwd.

besturingssysteembusinesscapexidckostmicrosoftnieuwsonderhoudopexossoftwareupgradeWindowsxp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen