MegaUpload-rechter stapt op

De rechter die zich buigt over de uitlevering van Kim Dotcom trekt zich terug nadat hij de Amerikaanse overheid had omschreven als “de vijand.”

Rechter Daid Harvey maakte vorige week enkele kritische opmerkingen over de pogingen van de VS om internationale copyrightwetgevingen te verstrengen.

“Hij erkent dat de gemaakte opmerkingen in de context van een paper over copyrightwetgeving op een recente conferentie op zijn onpartijdigheid kunnen reflecteren en dat het gepaste antwoord is om zich terug te trekken uit de zaak.” Aldus Jan-Marie Doogue, hoofdrechter van de rechtbank tegenover de New Zealand Herald.

De bewuste uitspraken van rechter Harvey gingen over het Trans Pacific Partnership of TPP, een overeenkomst tussen verschillende landen om de wetgeving rond intellectueel eigendom zwaar uit te breiden. De VS  probeert Nieuw-Zeeland nu zo ver te krijgen dat ze strengere wetgevingen hierrond aannemen.

Kim Dotcom blijft voorlopig in Nieuw-Zeeland. De zaak voor zijn uitlevering aan de VS zal pas in maart 2013 voorkomen en zal worden voorgezeten door rechter Nevin Dawson, die eerder al delen van de zaak bijwoonde en besliste om Dotcom op borgtocht vrij te laten.

auteursrechtcopyrightdawsondotcomharveyjustitiemegauploadnieuwspiraterijrechter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen