Nieuws

Draait de iPhone 5 op Samsungs beste chip?

De iPhone heeft een groter scherm gekregen, maar de vernieuwing van zijn processor is minstens zo belangrijk. We bekijken de A6-processor van dichtbij.

Tijdens zijn persconferentie benadrukte Apple dat de nieuwe A6-processor van de iPhone 5 ‘tot twee keer zo snel is’ als de chip in de iPhone 4S. Maar wat houdt dat in?

Anand Shimpi, processorspecialist van recensiesite Anandtech, denkt het antwoord te hebben. Hoewel we voorlopig alleen maar kunnen gokken wat voor beestje de A6-processor is, zijn Shimpi’s voorspellingen vaak profetisch.

Als hij alleen naar de prestatieverbeteringen kijkt, zo schrijft hij in een blogpost, schat Shimpi in dat de A6 is gebaseerd op ARM’s Cortex-A15 ontwerp. Dit is het nieuwste wapenfeit van de mobiele chipfabrikant, die zorgt voor de chiparchitectuur van vrijwel alle smartphones ter wereld.

Als Shimpi het bij het juiste eind heeft, zou dat betekenen dat Apple een grote slag heeft geslagen.

“Het lijkt erop dat Apple twee ARM Cortex A15-kernen heeft geïntegreerd op Samsungs 32 nanometer procedé. Dat is groot nieuws, omdat het betekent dat Apple zowel Texas Instruments als Samsung heeft geklopt in het naar de markt brengen van de A15”, schrijft de specialist.

Alle andere topsmartphones, uitgezonderd de exemplaren met een Qualcomm Snapdragon S4, maken nog gebruik van Cortex A9-kernen. Die gaan minder efficient met energie om en zijn ook minder krachtig. Daarom kan een dualcore A15-processor een stuk sneller zijn dan een quadcore A9, zonder daardoor meer te hoeven verbruiken.

Als klap op de vuurpijl deed  Samsungs enkele weken geleden een grote aankondiging rondom zijn Exynos 5-chip. Deze processor zal volgend jaar te zien zijn in hun topsmartphones, terwijl de meeste onderdelen van die chip, inclusief de Cortex A15-kernen, nu dus al in de iPhone 5 zitten. Althans, dat beweert Samsung HD Blog.

Enkel de grafische kern uit de Exynos 5, een Mali 600, vind je nog niet terug in de iPhone 5. Die superkrachtige GPU krijgen we echt pas volgend jaar te zien. Het blijft een straf verhaal waarom Samsung hun beste chip nu al produceert voor hun grootste concurrent, alvorens het in hun eigen toestellen te integreren.

Wat betreft de grafische chip die in de iPhone 5 is gestoken, is er voorlopig nog wat meer onduidelijkheid. Shimpi houdt het er op dat er een quadcore Imagination PowerVR SGX543 vanbinnen zit, waardoor het aantal GPU-kernen ten opzichte van de iPhone 4S is verdubbeld naar vier.

Dezelfde grafische chip vind je ook terug in de nieuwste iPad, en nog belangrijker: in de PlayStation Vita. Niet onbelangrijk als Apple de iPhone 5 als een concurrent van draagbare spelconsoles wil promoten.

Apple geeft voorlopig nog geen details vrij over hun A6-chip.

a6anandtecharmcortexexynos 5iphonesamsungtechnologietechzone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen