Nieuws

Haal meer uit je Telenet-verbinding met nieuwe hardware

Kabelproviders – in België enkel Telenet – leveren vaak meerdere toestellen aan huis. Naast een modem zit er vaak ook nog een switch en een draadloos access point bij. Die laatste zit sinds kort in de modem zelf, maar het merendeel van de installaties thuis bestaat uit de drie genoemde onderdelen.

De modem is de belangrijkste van allemaal. Dit onderdeel is het enige dat je niet zelf kan kopen of verbeteren. Telenet haalt zijn internetsignaal uit de coaxkabel, en daarvoor zorgt die specifieke modem. Is die modem stuk of lijkt het alsof je een trage internetverbinding hebt, dan moet hiervoor iemand van Telenet langskomen.

Heb je zo’n installatie met modem, switch en eventueel draadloos access point? Wellicht hangt er bij jou dan al meerdere jaren een netwerk in de lucht waar veel meer uit te halen valt. Maar je hebt geluk: deze installatie kan je in een wip ombouwen naar een volledig eigen, performanter systeem. Je modem zorgt voor het internetsignaal, de rest van de toestellen zijn inwisselbaar.

[related_article id=”158455″]

Nieuwe router
Wanneer je een installatie hebt met een switch en een optioneel draadloos access point, loont het de moeite om een upgrade te overwegen. De switch is ondertussen al meer dan vijf jaar oud en allesbehalve een snelheidsduivel, om maar van het draadloze access point te zwijgen. Die kan maar maximaal 54 Mbps aan in een beperkte actieradius, terwijl de huidige toestellen tot 450 Mbps kunnen leveren met een veel groter bereik. Aan de slag dus.

De meest eenvoudige upgrade bestaat simpelweg uit de aankoop van een nieuwe, draadloze router. Let bij je keuze vooral op twee elementen: wifi n en gigabit. wifi n is belangrijk als je draadloos een goed signaal wil, dat in theorie viermaal sneller is dan je oorspronkelijke Telenet-installatie. Een gigabitrouter is enkel interessant als je een thuisnetwerk hebt met meerdere computers en eventueel een NAS. Neem je toch geen gigabitrouter, dan is dat zeker geen probleem. Later kan je nog altijd een gigabitswitch aankopen, die je op je internetrouter aansluit.

Upgraden
De D-Link switch die Telenet meelevert, laat je best hangen. Verbind de nieuwe internetrouter met de switch en sluit al je computers en/of NAS op de router aan. Heb je digitale tv in huis? Dan moet de netwerkkabel ook in de Telenet-switch. Niet in de nieuwe router, die geeft een foutief IP-adres aan je Telenet Digicorder.

Heb je nog een draadloos access point van Telenet? Die is vanaf nu overbodig, aangezien je nieuwe internetrouter een verbeterd draadloos signaal de lucht in stuurt. Gooi hem niet direct in de vuilbak. Is er ergens in huis of in de tuin een plaats waar het draadloze signaal wat zwakjes is? Zorg dan op die plaats voor een ethernetkabel en plug die in het access point. Op die manier kan je je draadloze bereik vergroten.

Nieuwe Telenet-modem
Een upgrade van je internetinstallatie thuis was eenvoudig, tot Telenet besliste om zijn modem te combineren met een draadloze internetrouter. Op zich geen probleem, behalve dat die router in de modem zelf is ingebouwd. Bijzonder handig voor de gebruiker: alles zit voortaan in één kastje ingebouwd. Op de Telenet-router vind je 4 ethernetaansluitingen voor je digitale tv en computers.

Om meer aansluitingen te krijgen, koop je best een switch met vier of acht gigabitnetwerkaansluitingen. Sluit die aan op eender welke poort op je Telenet-router. Draadloos is die router tamelijk goed, maar intussen zijn er wel snellere en betere internetrouters. Om draadloos je installatie te upgraden, heb je twee opties. De eerste is de meest eenvoudige: een access point. Dat sluit je met een netwerkaansluiting aan op de Telenetrouter, en klaar is Kees.

Wil je liever een draadloze router gebruiken, of heb je er thuis een staan? Dan wordt het wat complexer. In de Telenet-modem zit al een router, en een router achter een router geeft soms problemen. Omdat je nagenoeg niets kan instellen bij Telenet, uitgezonderd het in- en uitschakelen van het wifi-signaal, moet je je aparte router als switch instellen. Dit kan in het instellingenmenu van de router, meestal met de optie ‘Pass through’. Schakel op je tweede router ook sowieso DHCP en NAT uit om conflicten te voorkomen. Lukt het daarna nog niet, neem dan contact op met de Telenet helpdesk.

draadlooshardwarehelpinternetnetwerkproviderroutersnelheidtelenetthuisnetwerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen