Nieuws

Kerstboodschap Snowden: ‘1984 is niets vergeleken met wat vandaag gebeurt’

Klokkenluider Edward Snowden heeft een kerstboodschap de wereld in gestuurd met één simpele boodschap: "Onze privacy is belangrijk."

Edward Snowden, de klokkenluider die het schandaal rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in gang heeft gezet, heeft via de Britse televisiezender Channel 4 een kerstboodschap de wereld in gestuurd.

Zijn boodschap: “onze privacy is belangrijk.”

[related_article id=”158578″]

“Een kind dat vandaag wordt geboren zal totaal geen begrip van privacy hebben. Ze zullen nooit weten wat het betekent om een privaat moment voor zichzelf te hebben – een gedachte die niet wordt opgenomen en niet wordt geanalyseerd,” zegt Snowden in zijn kerstboodschap. “Dat is een probleem, want privacy is belangrijk. Privacy laat ons toe om te bepalen wie we zijn en wie we willen worden.”

Snowden maakt in zijn boodschap een verwijzing naar de roman “1984” van George Orwell. Volgens de klokkenluider is de werkelijkheid zoals die door Orwell in het boek wordt beschreven, met microfoons, videocamera’s en televisies die ons altijd en overal  in de gaten houden, niets in vergelijking met de middelen die vandaag ter beschikking zijn. “We hebben sensoren in onze broekzak die ons overal volgen, waar we ook gaan.”

Hij maakte bovendien van de gelegenheid gebruik voor een oproep tegen de wijdverspreide spionage en surveillance. “De conversatie die vandaag plaatsvindt zal bepalen hoeveel vertrouwen we kunnen stellen in de technologie rondom ons en de overheid die ze reguleert. Samen kunnen we een beter evenwicht vinden,” klinkt het.

“Als de overheid echt wilt weten hoe we ons voelen, is het nog altijd goedkoper om het gewoon te vragen dan te spioneren,” besluit Snowden. Channel 4 koos Edward Snowden voor zijn jaarlijkse alternatieve kerstboodschap, als antwoord op de kerstboodschap van de Queen. Snowden verblijft momenteel in Rusland waar hij asiel heeft gekregen, na zijn lekken over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA eerder dit jaar.

Beveiligingchannel 4kerstboodschapklokkenluidernieuwsnsaprivacysnowden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600