Nieuws

Wat Yosemite zegt over de toekomst van de pc

De grote bedrijven werken steeds meer toe naar een wereld waarin je probleemloos met meerdere apparaten kunt werken. Een wereld waarin de pc en Mac niet langer boven aan de voedselketen staan.

Apples keynotetoespraak op het Worldwide Developer Conference (WWDC) zat bomvol nieuwe onthullingen, afgewisseld met een paar steken naar de concurrentie en de nodige opschepperij. Terwijl ik keek naar Tim Cook die de route uitstippelde voor de volgende releases van OS X en iOS, was er één dia die ik erg interessant vond.

Cook schepte op over het afgelopen jaar voor de Mac-productlijn en gooide er vervolgens onderstaande dia tussendoor voor de 6.000 ontwikkelaars in de zaal.

[related_article id=”158256″]

Als een Apple-watcher uit 1998 in een tijdmachine had kunnen stappen om deze presentatie in 2014 te zien, dan zou dat nummer simpelweg onvoorstelbaar zijn geweest. Een totaal van 80 miljoen Macs in gebruik was tijdens de eeuwwisseling nog een onmogelijke droom. Vandaag de dag is dat aantal echter lichtelijk teleurstellend.

Overweeg ook eens de andere nummers waarmee Cook op de proppen kwam:

  • 200 miljoen iPads verkocht in de afgelopen vier jaar
  • 500 miljoen iPhones verkocht in minder dan zeven jaar tijd

Dat zijn enorme getallen voor twee producten die in vergelijking met de dertig jaar oude Mac nog in de kinderschoenen staan. De omvang is vele malen groter dan het aantal Macs dat in gebruik is.

Genoeg draagvlak
Om die 80 miljoen in perspectief te zetten: er zijn momenteel net zo veel Windows Phones in gebruik. Je weet wel, dat onsamenhangende kleine mobiele platform dat zich opwerkt naar een verre (sommigen zeggen hopeloze) derde plek achter iOS en Android.

Schijnbaar zijn ontwikkelaars zeer content met het maken van software voor een platform met "slechts" 80 miljoen gebruikers. Zeker wanneer de gemiddelde verkoopprijs voor die apparaten rond de 1.334 dollar ligt, volgens Apples meeste recente kwartaalcijfers. De doelgroep zijn vermogende professionals uit Noord-Amerika.

Betere samenwerking
De pc-industrie, als geheel, verkoopt net zo veel producten in één week als Apple in een kwartaal. Aan de andere kant zijn de iPad-verkopen vier keer zo hoog als die van de Mac-afdeling met een gemiddelde prijs van 465 dollar per eenheid.

Als je kijkt naar die nummers mag het geen verrassing zijn dat veel van de nieuwe functionaliteiten in OS X Yosemite, dat komend najaar verschijnt, niet zo zeer gericht zijn op de pc. Ze zijn ontworpen om Macs beter te laten samenwerken met de mobiele apparaten van Apple – zoals de mogelijkheid om telefoongesprekken te ontvangen of berichten te versturen vanaf een Mac die verbonden is met een iPhone.

Verbeterde gebruikerservaring
Ik heb de presentatie geboeid gevolgd. De grappen op het podium waren soms wat vergezocht, maar het is duidelijk dat Apple hard heeft gewerkt om de gebruikerservaring van zijn producten te verbeteren. Zeker voor de waardevolle klanten die zich volledig hebben gecommitteerd aan alles wat Apple te bieden heeft.

Iets anders wat me duidelijk is geworden na de presentatie is dat de Mac niet langer aan de top van de voedselketen staat. Hij heeft plaats moeten maken voor de iPad.

Dat strookt niet helemaal met hoe het er aan de Windows-kant aan toegaat. Zelfs in een mager jaar worden wereldwijd zeker 300 miljoen Windows-pc"s verkocht volgens de laatste cijfers van IDC. Het totaal aantal gebruikers ligt zelfs ergens boven de grens van 1,2 miljard.

Macs vormen grofweg 7 procent van alle pc"s die momenteel over de hele wereld in gebruik zijn. Hoewel dat wellicht niet zo duidelijk zou zijn geweest als je de toespraak van Apple uit het persvak in de WWDC hebt gevolgd.

Wat ik geleerd heb naar aanleiding van de keynotetoespraak;

1. De pc (ook de Mac) is niet langer nummer één
Tablets en smartphones zijn voor de massa tegenwoordig de belangrijkste tool. Pc"s (en ook de Mac) zijn specialistische tools voor professionals. Daarom gebruiken de meeste verslaggevers op het WWDC ook hun MacBook in plaats van hun iPad.

De pc is niet langer het belangrijkste apparaat in veel huishoudens en kantoren. Daar hebben tablets deze taak overgenomen. De pc staat te verstoffen in een hoekje. Voor velen is de pc een apparaat geworden dat je alleen gebruikt wanneer je het echt nodig hebt: als je een toetsenbord en een muis nodig hebt of als de website die je bezoekt Flash of Java gebruikt.

Met de Surface Pro doet Microsoft een gooi naar de premiummarkt, die waar de gemiddelde verkoopprijs boven de 1.300 dollar ligt. De meeste van de honderden miljoen pc"s die verkocht worden komen niet eens in de buurt van dat bedrag.

2. Apple nestelt zich naast Microsoft in de cloud
Enkele weken geleden heb ik een kritisch artikel geschreven over de cloudstrategie van Apple. De toespraak gaat in op bijna alle problemen die ik blootlegde. De nieuwe iCloud Drive heeft opties om persoonlijke bestanden tot 1 TB op te slaan en te synchroniseren voor zeer scherpe tarieven.

Er mist echter wel iets in de tagline van Apple. Kun je zien wat?

“Elk bestandsformaat. Op alle je apparaten.” Behalve Android dan, die is op mysterieuze wijze verdwenen uit de opsomming.

Apple en Microsoft hebben een akkoord gesloten over de cloud. Apple belooft te komen met een iCloud Drive-synchronisatieclient voor Windows. Microsoft heeft op zijn beurt al Office- en OneDrive-cliënts beschikbaar gesteld voor de platforms van Apple. Maar je smartphone van Samsung of je Nexus-tablet? Sorry, maar daar is geen ondersteuning voor.

3. Zonder problemen wisselen van apparaat
Ik ben verheugd over het feit dat Apple zijn focus legt op het laten samenwerken van de verschillende apparaten. Je kunt zonder problemen wisselen van je iPhone naar je iPad of je Mac en aan hetzelfde document verder werken. Ik ben niet de enige criticaster op dit punt en twijfel hoe goed het gaat werken. Apple heeft daarnaast een lange historie van grote beloftes die het bedrijf uiteindelijk niet na is gekomen.

Het is wel zeker dat Apple nu de goede kant op gaat. Het belangrijkste onderdeel van Windows 8.x, voor zover ik weet, is de moeiteloze synchronisatie met onder meer bladwijzers, browserinstellingen, documenten, (wifi)inloggegevens en voorkeuren in apps. Windows-apparaten hebben weinig moeite deze data onderling uit te wisselen.

De poging van Apple is nog wat ambitieuzer, maar tegelijkertijd ook beperkter. De gebruiker dient namelijk wel over het hele rijtje Apple-producten te beschikken om er optimaal gebruik van te maken.

4. Software is dood, lang leve apps
Een van de grootste nieuwe functionaliteiten voor ontwikkelaars is het nieuws dat je apps – ook van derden – met elkaar kunt verbinden door middel van extensions die het mogelijk maken om te communiceren en data uit te wisselen. Nog een optie die geleend is van Windows 8.x, dat sinds het begin deze manier van verbinden ondersteunt.

De desktopsoftware-industrie begint langzaam maar zeker een exclusieve speeltuin te worden waar slechts nog een handjevol spelers opereert en waar, helaas, malware en crapware koning zijn. Apps verkopen via een winkel is veiliger voor de gebruikers en handiger (en wellicht ook lucratiever) voor ontwikkelaars. Hoe meer dit gaat gebeuren, hoe eerder we de desktopsoftware-industrie kunnen reduceren tot een niche voor contentmakers en IT-professionals.

We kunnen eindeloos discussiëren over de verschillen tussen computeren in de tijdperken post-pc en post-post-post-pc. Aan het einde van die discussie vind je enkele harde feiten: pc"s hebben nog steeds bestaansrecht, ondanks dat dit niet langer in het centrum van het universum is. De verschillen tussen de diverse platforms wordt langzaam maar zeker verkleind tot subtiliteiten naarmate ontwikkelaars steeds meer functionaliteiten (zoals cloudopslag en het maken van documenten) die eerst het verschil maakten, in hun eigen producten stoppen.

analyseapplemac os xmicrosoftnieuwsopiniepctablettoekomstyosemite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen